Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Хладилното ремарке с 39 трупа влязло във Великобритания през Белгия

„Български пощи” ще разпространяват вестници (обзор)

Доналд Тръмп: Отменяме санкциите срещу Турция Малък брой американски войски ще останат в райони, където има нефт, каза президентът на САЩ

МВнР: Оказваме максимално съдействие на британските власти във връзка с трагедията в Есекс

Тъп компромат срещу Иван Гешев (обзор) Сайт изкара милионер кандидата за главен прокурор

Трафиканти на травестити осъдени в Лондон (обзор) Нашенците подмамвали жертвите с добре платена работа, но ги карали да проституират

Над 100 джихадисти от ИДИЛ са избягали от затвори в Северна Сирия

Подуправителят на БНБ Калин Христов: Ниските лихви променят поведението на младите

„Фолксваген“ е замразил строежа на бъдещия завод в Турция

27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали банкови сметки и имущество в чужбина НАП проверява общо 38 лица, заемащи публични длъжности, по разпореждане на главния прокурор след доклади на ДАНС

Лидерът на ГЕРБ: Ще изчистим партията след изборите

Изнесли сме стоки за 16 млрд. лв. За четири месеца

колона-тирове

Стоки за за 16.072 млрд. лв. са изнесени от България през първите четири месеца на годината, показва статистиката на Националният статистически институт /НСИ/. Това е с 13% повече спрямо година по-рано.

Само през април общият износ възлиза на 3.914 млрд. лв., а увеличението е със 7.6%.

Тенденцията вносът да изпреварва износа продължава. Импортът от януари до април е на стойност 18,627 млрд. лв., което е с 19,9% повече спрямо същия период на миналата година.

През април увеличението на вноса се увеличава с 16.8% спрямо година по-рано и възлиза на 4.691 млрд. лв.

Износът за страни извън ЕС нараства с 22.1% до 5.653 млрд. лв. 52% от него е към шест държави – Турция, Китай, Египет, Сърбия, Македония и Русия.

Вносът от страни извън Евросъюза до април се увеличава с 38.5% до 6.870 млрд. лв., а само през април – с 29% до 1.7 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

От данните на статистиката за търговията със страните от ЕС за първото тримесечие се вижда, че износът нараства с 12.2% до 7.9 млрд лв., а вносът – с 11.4% до 8.773 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. По данни от минали години голяма част от износа са суровини като в колониална държава от 19 век. Само за миналата година чуждестранни фирми (канадски, немски), на които СДС и Иван Костов и Герб и Б. Борисов подариха за жълти стотинки на концесия или чрез приватизация подземните богатства на България, са изнесли от страната ни злато, мед, платина и др. редки и скъпоценни метали за 5 милиарда и 100 милиона лв., като за България е останала „печалба“ от около 60 млн. концесионна такса за златото в Челопеч и още някои по-малки трохи, защото договорената от Костов и Борисов концесионна такса е около 1 % и малко отгоре, каквато обирджийска толкова ниска такса няма НИКЪДЕ по света. Бравос, аферим, машалла! Какви суми са влезли в личните джобове на тези майкопродавци, можем само да се досещаме. Когато Станишев искаше да се увеличи на 30 % концесионната такса за златните концесии, Евдокия Манева и останалите десни в НС нададоха вой, че БСП щели да изгонят „чуждите инвеститори“ и предложението не беше прието. Само че при Станишев премиер, чуждите инвестиции бяха 26 милиарда – по над 6 млрд. годишно, а сега са стотина милиона.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.