Изобилие от култура в Деня на светите братя Кирил и Методий

Огромни български букви пред Националната библиотека в София.

Концерти, шествия и фестивали

Първо издание на „Да поЧетем“

Засилени мерки за сигурност

Българският публичен пейзаж става пъстра мозайка от събития за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Концерти, шествия и фестивали ще изпълнят площади и зали в множество градове на България. 

В София по традиция тържествената церемония е пред паметника на светите братя пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. В тази зона ще има проверки, засилени мерки за сигурност, няма да се допускат и дронове. За сметка на това специално поставени в градината пред библиотеката огромни и цветни български букви допринасят за културната и празнична естетика.

Тропар на „Св. Св Кирил и Методий“ и Химн на Светите братя Кирил и Методий ще прозвучат в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров. А стихотворението „Аз съм българче“ ще изпълнят Симона Иванова и Константин Маринов – ученици от 1-ви клас на 44. СУ „Неофит Бозвели“.

Тържественото отбелязване в Националната библиотека ще започне в 11:15 ч. с поднасяне на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий. Ще бъде извършен и тържествен водосвет от Светия синод с участие на хора на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“.

Площад „Славейков“ отново ще стане културна арена за 24 май.

А на площад „Славейков“ започва първия мащабен фестивал, посветен на българската писменост, литература и творчество „Да поЧетем“. Там ще се разгърне наситена културна програма, достойна едновременно за празника и за историческото литературно сърце на София. Площадът ще се премени с цветна фестивална визия, аудиопроизведения от бележити писатели, зона за четене и базар за книги. През целия ден от 11:00 до 20:30 часа артисти, автори, актьори, литературни ценители и изпълнители ще се качат на сцената с поредица от съвременни прояви, вдъхновени от българското слово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура