Изплашени туристи напускат полуостров Халкидики

Бизнесът понася големи загуби и от четвъртък сутринта много летуващи - предимно от Балканите, поемат обратно. Сред причините да съкратят отпуската си е и това, че по курорти и плажове силно е пострадала инфраструктурата.

Около 80% от района е останал без ток тази сутрин. За домакинствата и за бизнеса проблемът се влошава от това, че от 23 часа снощи хладилници и фризери с храна и продукти нямат захранване.

Прогнозите са, че до петък сутринта би трябвало навсякъде да има ток, но не е изключено проблемите да продължат и до събота, тъй като на Касандра положението е най-сложно.

Докато се прави оглед и описване на щетите, вече са отпуснати първите 500 000 евро помощни средства от Атина.

Седем души загинаха при мощна буря, която се разрази в сряда вечерта в Гърция, в популярния туристически район Халкидики. Сред жертвите има и 2 деца. Ранените са повече от 100.

Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили. За много българи се наложи да прекъснат почивката си. В курорта Неос Мармарас все още няма ток, а днес бе спряна и водата. На изходните пътни артерии на Халкидики са констатирани задръствания от автомобили с туристи, които се изнасят от полуострова. По данни на българското консулство в Солунняма пострадали при бурята българи.

Обявено бе извънредно положение на Халкидики.

Силната буря, която отнесе Северната част на Халкидики, е била предизвикана от мощен циклон, който за много кратко време, подсилен от силно загрятия въздух над морето и сушата, връхлита полуострова.

Коментари

Задължително поле