Изработват нов градоустройствен план за терена на старата Бирена фабрика в Пловдив

Теренът, върху който бе вече бившата Бирена фабрика "Каменица" в Пловдив, ще има нов градоустройствен план, който ще може да раздели парцелите и да позволи жилищно строителство.

Предложението ще бъде гласувано на предстоящата в четвъртък сесия на местния парламент, след като от пивоварната компания са депозирали искане в Община Пловдив. В него е записано, че всички разходи по изготвянето на новия ПУП на терена от 34 декара ще е за сметка на компанията.

Според Общия устройствен план имотът на "Каменица" АД попада в смесена обслужващо-производствена зона, което допуска изграждането на различни видове площи - офисни, хотелски, търговски, докато промяна на регулацията би позволила и жилищно строителство. Върха 3,5 дка от общата площ от 34 дка "Каменица" АД ще построи модерен комплекс, включващ микропивоварница за крафт бира, музей за 135-годишната история на пловдивската пивоварна, бирария, зона за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития. За другата част от парцела се търси инвеститор с визия за развитието на зоната от над 30 дка в близост до стадион "Христо Ботев", търговската улица "Капитан Райчо" и центъра на града.

При създаването си през 1881 година бирената фабрика "Каменица" се е намирала в индустриалната част на Пловдив, а в момента попада в жилищна зона в централната градска част. Всичко това наложи закриването на фабриката в Пловдив и преместване на цялото производство в Хасково, където през последните 2 години "Каменица" АД инвестира над 30 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони