Израелската полиция препоръча Бенямин Нетаняху да бъде обвинен в корупция

Бенямин Нетаняху

Израелската полиция препоръча на премиера Бенямин Нетаняху да бъдат повдигнати обвинения в корупция по две производства, съобщиха местни медии, цитирани от АФП.

Решението за официално повдигане на обвинение на 68-годишния Нетаняху сега зависи от главния прокурор Авишай Манделблит.

Премиерът обаче заяви, че не е направил нищо нередно и обеща да продължи да управлява страната. „Ще продължа да управлявам Израел отговорно и честно“, каза той в телевизионно обръщение.

Нетаняху припомни, че срещу него досега са извършени 15 проверки и всички са били безрезултатни. Той обвини полицията, че се е впуснала в „лов на вещици“, допълва АП.

Министърката на правосъдието Аелет Шакед вече заяви, че дори при официално повдигнати обвинения премиерът не е длъжен да подава оставка.

По първото разследване Нетаняху е обвинен, че е получавал луксозни подаръци от богаташи като австралийския милиардер Джеймс Пакър и холивудския израелски продуцент Арнон Милшан. Според медиите подаръците от Милшан са на стойност 750 хил. шекела (214 хил. долара), а тези от Паркър – 250 хил. шекела (71 хил. долара). В замяна Нетаняху е помагал на милиардерите в достъпа им до израелския медиен пазар, свързал е единия от тях с индийски бизнесмен, помагал им е по въпроси, свързани с американски визи и в областта на данъчните облекчения.

Полицията също така прецени, че има корупция по повод тайно споразумение, което Нетаняху се е опитал да сключи със собственика на в. „Йедиот ахронот“, за да бъде отразяван положително.

 

Коментари

Задължително поле