Израел, Австрия и Дания създават ваксинна коалиция

Австрия, Дания и Израел основават фондация за научноизследователска и развойна дейност за производството на ваксини срещу коронавируса, обявиха премиерите на трите държави.

Австрийският канцлер Себастиян Курц, датският премиер Мете Фредериксен и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разговаряха днес в Ерусалим.

"Ще обсъдим възможността за съвместни инвестиции в производствени мощности за ваксини", съобщи Нетаняху след разговорите.

А датският премиер Мете Фредериксен поясни:

Разполагаме с обещаващи изследвания, които биха могли да проправят път към препарати от следващо поколение. Бихме искали също да проучим възможностите за сътрудничество в клиничните изпитвания, а в Дания в момента проучваме начини за разширяване на производствените мощности".

Еврокомисарят Тиери Бретон ще посети утре Виена, за да разговаря с канцлера Курц след визитата му в Израел. Бретон оглавява работна група на Еврокомисията за подпомагане на производството на ваксини в Европа.

В Австрия има два завода, които произвеждат ваксини и компоненти за ваксини. Франс прес цитира специалисти, според които ще са необходими от пет до десет години, преди да започне производството.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят