Израел е близо до стаден имунитет срещу коронавируса

Водещ израелски лекар смята, че страната може да е близо до достигане на "стаден имунитет", съобщи Би Би Си.

Това се случва, когато по-голямата част от населението е изградило защита срещу инфекцията, която спира своето разпространение - и дори хората, които сами нямат имунитет, са косвено защитени.

За коронавируса прогнозният праг за стаден имунитет е най-малко 65% -70%.

Но учените във Великобритания са по-предпазливи.

Д-р Сара Пит, вирусолог от Университета в Брайтън, призова "с изключителна предпазливост" да се заключава, че стадният имунитет е достигнат - нещо, което тя смята, че ще бъде трудно дори при високи нива на ваксинация.

Тя каза, че все още е твърде рано да се каже: "Трябва да видим дали случаите в Израел продължават да падат и остават на ниски нива."

Постигането на това ниво на популационен имунитет е важно за защита на хората, които не могат да бъдат ваксинирани или чиято имунна система е твърде слаба, за да предизвика добър, защитен отговор.

В Израел повече от половината (5,3 милиона) негови жители са били ваксинирани и допълнителни 830 000 души са тествани положително за вируса, което трябва да им даде някакъв естествен имунитет.

Така че около 68% от населението, вероятно, има антитела в кръвта си, които могат да се борят с вируса.

Проф. Еял Лешем, директор на най-голямата болница в Израел, Медицинският център „Шеба“, заяви, че стадният имунитет е „единственото обяснение“ за факта, че случаите продължават да спадат, дори когато бяха премахнати още ограничения.

"Наблюдава се непрекъснат спад, въпреки връщането към почти нормалния начин на живот", каза той и добави, че дори човек да е заразен, той не предава вируса на хората, с които общува или се среща.

Случаите на заразната болест намаляват във всички възрастови групи, включително при децата, въпреки че лицата под 16 години не се ваксинират.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия