На 23 март 2019 да почерпят

Бирената диета – радост за небцето Тя наистина е ефективна, но има строги правила

Петролни гиганги харчат стотици милиони за информация срещу глобалното затопляне

Гражданската авиация по света изпитва остър недостиг на пилоти

Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Ана Бърнабич: Сърбия не трябва да забравя жертвите на натовските удари

Саудитска Арабия иска минимална цена на петрола от 70 долара за барел

Изтеглят стоки за откраднат дизайн Спират вноса на пратки, ако в производството им е използвано чуждо ноу-хау

Дават нарушителите на съд

От пазара ще бъдат изтегляни стоки, ако са с откраднат дизайн или в производството им е използвано чуждо ноу-хау. Ако стоките се внасят, още на границата ще бъдат задържани от митничарите. Това предвижда нов закон за търговската тайна, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на икономиката. Законът е разработен, за да изпълним изискванията на ЕС. Той ще гарантира, че вносът на стоки от страни извън ЕС, когато те са произведени чрез използването на присвоени търговски тайни, може да бъде спрян навсякъде в ЕС.

Предприятията ценят търговските тайни колкото патентите и другите форми на правата върху интелектуална собственост. Става въпрос за разнообразна информация като например данни за клиенти и доставчици, бизнес планове, пазарни проучвания и стратегии. Чрез защитата на такъв широк набор от ноу-хау и търговска информация ще се даде възможност на техните създатели да извлекат печалба от своя труд.

За да бъде една информация търговска тайна тя ще трябва да отговаря на три условия – да не е общоизвестна или лесно достъпна, да има търговска стойност и лицето, което има контрол върху информацията, да е предприело мерки за запазването й в тайна. А “нарушител” е всеки, който неправомерно е придобил, използвал или разкрил търговска тайна.

С приемането на закона притежател на търговска тайна ще може да предяви иск в съда срещу всеки нарушител и да иска обезщетение за претърпените вреди, забрана за използването на търговската тайна, налагането на забрана на производството, пускането на пазара и използването на стоките – предмет на нарушение. Законът няма да ограничава движението на работниците като ги възпрепятства да използват информацията, която не е търговска тайна, опита и уменията, придобити в процеса на работа, или като им налага ограничения чрез трудовите им договори.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.