Убиецът от клуб „Бали“ се предаде в полицията във Видин

Бившият шеф на разузнаването Драгомир Димитров е обвинен за престъпление по служба

Борисов говори с Иванка Тръмп, споделиха впечатленията си от форума в Давос (СНИМКИ)

Петима души са арестувани в Столипиново за разпространение на наркотици

Мегз с брутална правописна грешка в татуировката си (СНИМКИ)

Спасяват закритото отделение по хематология в Бургас

Откраднаха камера за видеонаблюдение в „Меден рудник“

Над 50 студенти от ВТУ завършиха курс по „Зимни спортове“

Борисов обсъди задълбочаването на политическите и икономическите връзки с премиера на Грузия

Попчето дойде в съда, маскиран като нинджа 8 месеца след зверството извършителят бе в неизвестност

Фандъкова: В Първа АГ болница „Света София“ са родени най-много бебета през изминалата година

БАБХ хвана три пратки с птиче месо със салмонела от Полша

Британски учени откриха клетка, която убива повечето ракови образувания

Фандъкова: Ще поискам 100% гаранция за водоподаването на София

Ирански депутат: Ще платим награда от 3 милиона долара на този, който убие Тръмп

Изтеглят стоки за откраднат дизайн Спират вноса на пратки, ако в производството им е използвано чуждо ноу-хау

Дават нарушителите на съд

От пазара ще бъдат изтегляни стоки, ако са с откраднат дизайн или в производството им е използвано чуждо ноу-хау. Ако стоките се внасят, още на границата ще бъдат задържани от митничарите. Това предвижда нов закон за търговската тайна, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на икономиката. Законът е разработен, за да изпълним изискванията на ЕС. Той ще гарантира, че вносът на стоки от страни извън ЕС, когато те са произведени чрез използването на присвоени търговски тайни, може да бъде спрян навсякъде в ЕС.

Предприятията ценят търговските тайни колкото патентите и другите форми на правата върху интелектуална собственост. Става въпрос за разнообразна информация като например данни за клиенти и доставчици, бизнес планове, пазарни проучвания и стратегии. Чрез защитата на такъв широк набор от ноу-хау и търговска информация ще се даде възможност на техните създатели да извлекат печалба от своя труд.

За да бъде една информация търговска тайна тя ще трябва да отговаря на три условия – да не е общоизвестна или лесно достъпна, да има търговска стойност и лицето, което има контрол върху информацията, да е предприело мерки за запазването й в тайна. А “нарушител” е всеки, който неправомерно е придобил, използвал или разкрил търговска тайна.

С приемането на закона притежател на търговска тайна ще може да предяви иск в съда срещу всеки нарушител и да иска обезщетение за претърпените вреди, забрана за използването на търговската тайна, налагането на забрана на производството, пускането на пазара и използването на стоките – предмет на нарушение. Законът няма да ограничава движението на работниците като ги възпрепятства да използват информацията, която не е търговска тайна, опита и уменията, придобити в процеса на работа, или като им налага ограничения чрез трудовите им договори.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.