Изтокът на ЕС заплашва със съд за транспорта

България и още десет държави готови на крайни мерки

Връщането на празни камиони носи икономически вреди

България, Полша и още девет други държави членки на ЕС от Източна Европа обмислят да заведат съдебно дело в Люксембург срещу новите транспортни правила, известни като пакет „Мобилност”, които ще принудят техните ТИР-ове да се връщат у дома на всеки 8 седмици - промяна, която според тях, че ще нанесе щети на компаниите им. Това съобщи Ройтерс в петък, позовавайки се свои осведомени дипломатически източници от Брюксел. Страните под въпрос са България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Малта и Кипър, посочва агенцията.

Мнозинството страни от ЕС се споразумяха през декември да реформират транспортния сектор на общността, включително да дадат задължат шо­фьорите, работещи в чужбина, да се връщат у дома на всеки три или четири седмици. Заложено е и седмичната почивка от поне 45 часа да се прекарва извън превозното средство, но не на паркинг, като работодателите трябва да плащат за настаняването. Новите правила ще принудят международните ТИР-ове да се връщат в страната на компанията си на всеки осем месеци в стъпка, която има за цел борба с практиката да се регистрират фирми в държави с по-ниски данъци, без да оперират реално там, припомня агенцията.

Според източноевропейците връщането на празни камиони носи икономически вреди и оставя сериозен въглероден отпечатък в момент, в който блокът се стреми да ограничи вредните емисии с цел борба с климатичните промени.

Коментари

Задължително поле