Изхвърлиха Светослав Трайков от борда на НДК

Днес служебният министър на културата Велислав Минеков освободи Светослав Трайков, член на Съвета на директорите на НДК, съобщиха от ведомството, без да посочват мотиви. "Предстои назначаването на нов член на Съвета", добавят само от Министерството на културата.

Както "Труд News" писа , протестърският кадър беше вкаран миналия месец в борда на финансово закъсалото дружество НДК. Дворецът на културата е със загуби, надхвърлящи 85 млн. лв. По закон в закъсали държавни дружества бордоваците нямат право да получават възнаграждения, които надхвърлят три минимални заплати. Трайков не би трябвало да получава никакви пари от НДК, тъй като вече е държавен служител.

Той спечели конкурс, в който предварително се знаеше, че ще е предизвестеният победител. Трайков вече е държавен експерт в Дирекция “Международно дейност и европейски проекти” и е лицето на културното министерство пред света. Очевидно амбициите му и тези на неговия покровител Минеков са доста по-големи, коментират във ведомството, където усилено се говори, че крайната цел е Трайков да бъде командирован в Брюксел. В борда на НДК бил изпратен временно, до провеждането на конкурс.

Трайков е прочут с хвалбите си, че трови кучета, честите обиди към други публични личности и свързаностите си с фабриката за фалшиви новини “Информиран”. Трайков, който миналата година беше съветник на Минеков в Министерство на културата, е осъждан за шофиране в нетрезво състояние, показва проверка в регистъра на Районен съд - Варна.

Досъдебно производство от описа на Второ районно полицейско управление в морската столица доказва, че през 2010 година Светослав Трайков e управлявал личния си автомобил Ситроен с концентрация на алкохол в кръвта 2.12 промила.

Престъплението по чл. 345 Б, ал. 1 от Наказателния кодекс е установено по надлежния ред с химическа експертиза. Делото от 2010 година завършва със споразумение, в което подсъдимият се признава за виновен и приема да му бъде наложено наказание “пробация”. Трайков е задължен да се регистрира по настоящ адрес за срок от осем месеца, като два пъти седмично се среща с пробационен служител. Съдът му отнема правото да управлява МПС за срок от десет месеца.

През 2011 година срещу Светослав Трайков е образувано и друго наказателно дело от общ характер. Този път обвинението е за престъпление по чл. 210 и чл. 209 от Наказателния кодекс за това, че в периода 2005 - 2006 г. подсъдимият е възбудил и поддържал в заблуждение гражданин на Великобритания, с цел да набави имотна облага. Трайков убеждава британеца, че ще закупи имот на негово име, за което получава 18 200 евро. До окончателна сделка така и не се стига. В хода на делото съдът постановява, че няма достатъчно доказателства за извършеното престъпление. По същото време обвиняемият работи във варненска агенция за недвижими имоти “Дриймхоум”, от която впоследствие е уволнен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България