Любомир Кючуков: Оставката на правителството в Русия цели Путин да запази контрола и след 2024 г.

Кметът на Елена представи публично бюджета на общината Жители на балканското градче направиха над 30 предложения

Затвориха магистрала „Хемус“ при тунел „Витиня“ заради горящ бус

Двама врачани са задържани за палежа на 7 коли в Троян

Финансовият министър Владислав Горанов: Комисията по хазарта става едноличен орган (обзор) Окончателна позиция ще има след проучване, ГЕРБ откриха повторения в текстовете на Валери Симеонов

Разбиха незаконен цех за третиране на пластмасови отпадъци (СНИМКИ)

Затварят входа на София от магистрала „Тракия“ за час и половина в събота

Полицията продължава издирването на избягалия арестант в Разград

Русия: Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде завършен

Окончателно: 30 години затвор за убиеца на Вероника Петрова

ГБС ще строи детската болница в София Фирмата има голям опит с изграждането на лечебни заведения у нас и в чужбина

Пулмолог: Серният диоксид не може да бъде спрян с обикновен филтър

Млад мъж се обеси край Пловдив

Учители и ИТ специалисти най-търсени през 2020 г. Нужни са общо 37 хиляди кадри от тези професии

Задържаният за взрива във Ветово остава в ареста

Изчезването на 500-те евро Само две банки в ЕС ще ги печатат още три месеца

По-голямата част от французите (б.р. – а за да сме честни и повечето европейци) никога не са им виждали цвета (виолетов), и изчезването им няма да направи впечатление. От другата страна на Рейн е доста по-различно. От неделя, 27 януари, 17 от 19-те национални банки от Еврозоната спряха да печатат банкноти с номинал 500 евро. Единствено валутните институции на Германия и Австрия получиха отсрочка от три месеца заради логистични затруднения.

Банкнотата от 500 евро ще продължи да е законно в обръщение и тези които ги събират под дюшека могат да бъдат спокойни: националните банки ще ги приемат за обмен в неограничен срок. В течение на времето се очаква банкнотата от 500 евро съвсем да изчезне от обращение. През 2017 г. купюрата представляваше 22 % от общата стойност на всички евро-банкноти в обращение, докато през 2008 г. тежестта й се равняваше на 35 на сто.

Европейската централна банка сложи кръст на най-скъпата банкнота в света през май 2016 г. Мотивите на институцията от Франкфурт бяха, че купюрата се наложила като платежно средство за нелегални транзакции. Паричните средства с най-висока стойност улесняват прехвърлянето на мръсни пари през граница и финансирането на организираната престъпност – един плик с 2000 банкноти от 500 евро позволява пренасянето на 1 милион. В контекста на използването й за финансиране на терористични организации, финансовите министри на Еврозоната оказаха сериозен натиск върху ЕЦБ в началото на 2016 г., с настояване да бъде прекратено емитирането й.

В Германия обаче се налага забавяне, заради привързаността на германците към заплащането в брой дори на големи суми при покупка. В която област преднината в Европа държи Швеция – между 2010 и 2018 г. употребата на пари в брой при разплащане е паднала от 40 на 10 % от всички всекидневни финансови транзакции.

Превод, със съкращения: „Труд”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.