Облачно време днес Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса

Трус от 5 по Рихтер в Гърция

Коя е най-харесваната зодия?

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 19 януари 2020

На 19 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 19.01.2020

Кокошка снесе яйце с датата на Апокалипсиса (СНИМКА и ВИДЕО)

Жена катастрофира челно, за да изпита вярата си

Халифа Хафтар пристигна в Берлин за участие в международната конференция за Либия

Майк Помпео преговаря с президента на Ирак за напрежението в региона

Принц Хари и съпругата му Меган се отказват от кралските си титли

Расте броят на заразените с мистериозния китайски вирус, проверяват по летищата в САЩ

Трус от 6-а степен разтърси Нова Гвинея

Свидетел на инцидента с убития българин в Истанбул: Размахваше мачете и мълчеше, след което се барикадира

75 души пострадаха при сблъсъци пред парламента в Бейрут

Икономическият университет и Апелативен съд – Варна подписаха договор за партньорство Съдебната практика влиза в обучението на студентите

Студенти от единствената у нас специалност „Съдебна администрация“ в Икономически университет-Варна ще трупат практически опит в правораздаването в процеса на обучението си. Това стана ясно след подписването на договор за трайно партньорство между ректора на ИУ проф. д-р Евгени Станимиров и председателя на Апелативен съд-Варна Ванухи Аракелян.

Документът включва и богат събитиен календар. Той продължава сътрудничеството между двете институции, включващо публични лекции на магистрати пред студенти, участие на съдии в научни изследвания и реализацията преди 2 г. на пилотния за страната проект „Гражданско наблюдение върху работата на Апелативен съд – Варна“. В рамките му по специална методика студенти от различни специалности на ИУ и ВСУ „Черноризец Храбър“ наблюдаваха всички видове дела в Апелативния съд.

„Последното изследване на PISA показа, че при учениците у нас има разминаване между знанието и възможността да го прилагат. С този договор даваме възможност на студентите да трупат не само знания, но и практически умения“, заяви съдия Аракелян.

„За нас това партньорството е стратегическо, тъй като е важно студентите ни да видят отвътре как се осъществява правораздаването. Знанията са много бързо разваляща се стока, а уменията и компетенциите са ключови за добрата реализация. Затова сътрудничеството ни с бизнеса и публичната администрация е много важно. Пътуваме в една лодка и ако някой от нас дръзне да си помисли, че е самодостатъчен, рискува да попадне в неловка ситуация“, коментира проф. Станимиров, който бе категоричен, че договорът ще има добавена стойност и за висшето училище, и за съдебната система.

Първата инициатива по него бе симулативен наказателен процес с участието на 25 третокурсници от специалността „Съдебна администрация“. Под ръководството на съдия Росица Тончева те влязоха в ролите на съдии, прокурор, адвокати, свидетели, вещи лица и подсъдими в дело за длъжностно присвояване на 10 млн. лв., извършено от шеф на банков клон и негов съучастник.

Казусът е пресечно поле между икономиката, правото и съдебната дейност, вълнуваха се младите участници след близо едномесечната подготовка за процеса. Преди заседанието избраната за съдия студентка Нели Кенарова сподели, че отдавна е мечтала за този момент, тъй като правото е попрището, на което смята да се развива.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.