Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Илияна Йотова: Много учени по света казват, че българите са ядрото на европейската цивилизация

Много учени по света казват, че българите са в ядрото на европейската цивилизация и студентите на Великотърновския университет го доказват всекидневно. Те го доказват със своята работа, вдъхновение и всичко онова, което правят за развитието на езика, науката и културата ни. Това заяви в четвъртък вицепрезидентът Илияна Йотова пред преподавателите и студентите на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ по случай патронния празник на висшето учебно заведение.

Йотова подчерта, че университетът е наследник на Търновската книжовна школа, която дава знания и просвещение не само в родината ни, а и на целия континент.

“За мен е огромна чест днес да бъда част от този празник, празникът на светите братя Кирил и Методий, празникът на Великотърновския университет. Кой не е слушал за Второто българско царство? Кой не е слушал за Велико Търново? В тази аудитория днес, макар и на открито, в присъствието на професори, историци, литературоведи, специалисти по старобългарска литература, изкуства и култура, трудно ще мога да бъда наравно с тях, за да припомня всички онези определения, дадени за Велико Търново. Но само ще кажа Царевград. Ще припомня Манасиевата хроника и онова, което са написали древните. Именно затова най-естественото нещо е в този град е да се развива делото на Кирил и Методий“, каза още в словото си Илияна Йотова.

Тя подчерта, че вече над 50 години търновската алама матер е едно от най-добрите висши учебни заведения, не само у нас, но и по целия свят.

„Днес Великотърновският университет е желано място за много студенти – да дойдат и да се учат тук. И не само от други краища на България, но и от цяла Европа. Но нищо от това не идва от само себе си и даром. Зад това стоят преподавателите, администрацията на университета и самите студенти“, изтъкна вицепрезидентът.

Йотова се обърна и към младите хора, с думите, че те са изключително ценни, не само за родината ни, но и за целия свят.

„Никога не забравяйте къде сте учили и чие послание носите дълбоко с душите и сърцата си. В зората на Средновековието, да кажеш, че всеки един народ има право на собствено богослужение, на собствен език и писменост, това звучи по-актуално дори от днешното съвремие. Бъдете горди с това, че сте възпитаници на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, бъдете благословени! На добър час! Честит празник!“, завърши Илияна Йотова.

Приветствено слово отправи и проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ, в което той също поздрави всички преподаватели и студенти. На церемонията присъстваха народни представители, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, зам.-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, общественици, професори, преподаватели и студенти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Fantazyori ste,jalki misli .kak pak vse se pahate navsyakade i onya bojidar vse edni takiva rasi.

  2. Така е но заради червените боклуци и Русия сме на задника на географията. Мълчи и се скрий.

  3. Ами Европа да го каже на украйнските фашисти и да престане с йезуитството! Или в Донбас хората не са хора?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.