Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Шефът на “Teлeлинк” купи хърватски TV доставчик

Готвят нов превод на български на Истанбулската конвенция Терминът "джендър" предизвиквал неразбирания

Кучета водачи издъхват от миша отрова Лабрадорът Марвин се мъчил 10 дни, но не могли да го спасят

Посланик Бойко Коцев: Русия и ЕС ще си сътруничат за миграцията

Милен Керемедчиев: Япония иска споразумение за свободна търговия с ЕС

Пак намериха невзривени боеприпаси Петолъчката

Общинският съветник от БСП Огнян Стоянов в Горна Оряховица: Общината се готви да плати 80 000 лева за втори анализ на въздуха

Пореден магистрат от СГС печели дело срещу дисциплинарно наказание, поискано от Лозан Панов

Разследват майка, държала дъщерите си под ключ в Свищов Съсед разкрил на полицията къщата на ужасите

Протести в Сливен срещу закриването на две училища

Вучич отива в Косово заради убийството на Оливер Иванович

ИАГ: 148 акта написаха горските инспектори за седмица

Закопчаха в съдебната зала подсъдим и го отведоха в затвора Извършителят бил много жесток - изгорил жив гларус и набучил главата му на ограда

Илияна Йотова: Много учени по света казват, че българите са ядрото на европейската цивилизация

Снимки: Веселина Ангелова

Много учени по света казват, че българите са в ядрото на европейската цивилизация и студентите на Великотърновския университет го доказват всекидневно. Те го доказват със своята работа, вдъхновение и всичко онова, което правят за развитието на езика, науката и културата ни. Това заяви в четвъртък вицепрезидентът Илияна Йотова пред преподавателите и студентите на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ по случай патронния празник на висшето учебно заведение.

Йотова подчерта, че университетът е наследник на Търновската книжовна школа, която дава знания и просвещение не само в родината ни, а и на целия континент.

“За мен е огромна чест днес да бъда част от този празник, празникът на светите братя Кирил и Методий, празникът на Великотърновския университет. Кой не е слушал за Второто българско царство? Кой не е слушал за Велико Търново? В тази аудитория днес, макар и на открито, в присъствието на професори, историци, литературоведи, специалисти по старобългарска литература, изкуства и култура, трудно ще мога да бъда наравно с тях, за да припомня всички онези определения, дадени за Велико Търново. Но само ще кажа Царевград. Ще припомня Манасиевата хроника и онова, което са написали древните. Именно затова най-естественото нещо е в този град е да се развива делото на Кирил и Методий“, каза още в словото си Илияна Йотова.

Тя подчерта, че вече над 50 години търновската алама матер е едно от най-добрите висши учебни заведения, не само у нас, но и по целия свят.

„Днес Великотърновският университет е желано място за много студенти – да дойдат и да се учат тук. И не само от други краища на България, но и от цяла Европа. Но нищо от това не идва от само себе си и даром. Зад това стоят преподавателите, администрацията на университета и самите студенти“, изтъкна вицепрезидентът.

Йотова се обърна и към младите хора, с думите, че те са изключително ценни, не само за родината ни, но и за целия свят.

„Никога не забравяйте къде сте учили и чие послание носите дълбоко с душите и сърцата си. В зората на Средновековието, да кажеш, че всеки един народ има право на собствено богослужение, на собствен език и писменост, това звучи по-актуално дори от днешното съвремие. Бъдете горди с това, че сте възпитаници на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, бъдете благословени! На добър час! Честит празник!“, завърши Илияна Йотова.

Приветствено слово отправи и проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ, в което той също поздрави всички преподаватели и студенти. На церемонията присъстваха народни представители, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, зам.-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, общественици, професори, преподаватели и студенти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Така е но заради червените боклуци и Русия сме на задника на географията. Мълчи и се скрий.

  2. Ами Европа да го каже на украйнските фашисти и да престане с йезуитството! Или в Донбас хората не са хора?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.