„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Илияна Йотова предложи общи туристически маршрути с Иран На среща с иранския вицепрезидент

В двустранните отношения между Република България и Ислямска република Иран има много неизползван потенциал. Около тази теза се обединиха българският вицепрезидент Илияна Йотова и иранският й колега Али Асгар Мунесан на среща на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретаря на държавния глава.

Двамата обсъдиха по-конкретно задълбочаване на контактите в сферите на туризма, културното наследство и традиционните занаяти. Обмяна на опит и добри практики предложи вицепрезидентът на Иран. Илияна Йотова посочи, че за увеличаване на туристическия поток от и към Иран е необходимо подобряване на инфраструктурните и транспортни връзки.

„Нашите две държави имат хилядолетна история. Наш дълг е не само да опазим богатото си културно-историческо наследство и да го предадем на поколенията, но и да го развиваме“, заяви българският вицепрезидент. Като много добро иранският вицепрезидент оцени предложението на Илияна Йотова първите туристически маршрути, които ще бъдат разработени между двете държави, да свързват древните им столици. „В тези маршрути могат да бъдат включени страните от Западните Балкани, а България да бъде естествен център на това сътрудничество“, подчерта българският вицепрезидент.

Скоро се очаква да се проведе 19-ата сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Предстои подписване за нов тригодишен период на сключената през 1967 г. културна спогодба между двете държави.

Вицепрезидентът на Иран благодари на българската държава за подкрепата за т.нар. иранско ядрено споразумение. „Твърда е волята на Европейския съюз и на България, като страна член, условията на споразумението да бъдат спазвани“, изтъкна Илияна Йотова.

„С една ръка не можем да ръкопляскаме“ – с тази персийска поговорка посланикът на Иран в България Сейед Мохаммад Джавад Расули обрисува необходимостта от двустранно сътрудничество. „Ние имаме народна мъдрост със същия смисъл: Една птичка пролет не прави“, отвърна вицепрезидентът Илияна Йотова, като подчерта колко дълбоки са връзките, които свързват народите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.