Илияна Йотова: Членството в ЕС не означава друг да решава проблемите ни

„Членството в Европейския съюз не означава, че някой друг трябва да взема решенията вместо нас. Не трябва да чакаме само механичния превод на европейските директиви.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на дискусия „България 2019 – нови хоризонти: съмнения, надежди, перспективи“, съобщават от президентството. Форумът, на който млади експерти представиха своите визии за развитието на страната, се организира от Институт за социална интеграция и Фондация „Фридрих Еберт“.

По думите на вицепрезидента рискуваме да проведем кампания за европейските избори като „провинциална“ страна, да се изключим от големия разговор за бъдещето на Европа. „В България липсва дебат за нашето място в ЕС, за функционирането на съюза и съдържанието на политиките му“, отбеляза Илияна Йотова. „Когато имаме ясни позиции, можем да търсим своите съюзници в Европа“, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова заяви, че страната ни няма позиция за новата отбранителна политика на ЕС, а тя крие рискове от създаването на втори Шенген – този път в сферата на отбраната. Нямаме позиция и по отношение на европейските финанси за следващия програмен период.

Вицепрезидентът коментира пакета „Мобилност“, като подчерта, че българската държава не му е обърнала необходимото внимание навреме. Гласуването му в дневния ред на Европейския парламент в „12 без 5“, без достатъчно аргументи и сериозна дискусия Илияна Йотова определи като поредната проява на двойни стандарти. „Малко над 300 души се опитаха да решат съдбата на хиляди европейски граждани“, отбеляза вицепрезидентът.

„Да се опитаме да проектираме националните проблеми върху европейските политики“, призова Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента в България не се води дебат и за националните приоритети, липсва диалогът с гражданите и експертите по важните за страната теми. „Най-лошите проявления на тази липса са в българското законодателство, което се ремонтира постоянно именно заради липсата на експертна оценка и на аргументирана дискусия“, заяви Илияна Йотова.

„Разговорът за демография е разговор за икономиката и нейното развитие“, убедена е вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова в България не се прави целенасочена политика с ясни приоритети за развитие в следващите години. Вицепрезидентът посочи, че страната ни има много неизползван потенциал за развитие в редица области – високите технологии, туризма, селското стопанство.

„Нулевите години във вузовете може да са инструмент в борбата с несъответствието между търсене и предлагане на пазара на труда, но те не правят политика“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна, че българската държава е донор в Европа и света на много добре подготвени кадри.

„Липсва реална национална политика за западащите и периферните региони на България. Европейските средства не са достатъчни за развитието на икономиката“, подчерта Илияна Йотова.

Визиите на млади автори за развитието на България са събрани в книга. Вицепрезидентът поздрави авторите и издателите за смелото начинание и изтъкна важността на такъв тип форуми, на които се обменят идеи за развитието на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България