Имаме газ за 100 дни

България разполага с количества таз, които ще стигнат за 90-100 дни, ако транзитът на руски газ през Украйна бъде спрян, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод назряващия конфликт между Русия и Украйна.

В момента в газохранилището в Чирен има нагнетени около 450 милиона кубически метра газ. Ако се наложи да се тегли от там при максимален добив тези количества ще стигнат за 90-100 дни, поясни Петкова. По думите й няма основание за притеснение, че напрежението между двете държави ще се отрази на доставките на синьо гориво за страната ни. В момента те са с обичайните параметри.

За да се гарантира енергийната сигурност на страната, е нужна диверсификация на доставките на газ, каза Петкова по време на енергийна конференция в София. Тя даде за пример газовата връзка с Гърция, която е на финалната права. До дни предстои да бъде подписано споразумение за финансиране с Европейската инвестиционна банка. Друг източник е LNG терминалът за компресиран газ в Александропулис, в който страната ни ще участва като акционер. Делът ни ще е миноритарен и няма да натовари “Булгартрансгаз”, увери Петкова.

Председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев съобщи, че в момента Total прави трети проучвателен сондаж в Черно море, и се надява в началото на 2019 г. да има добри новини за залежи в България.

Коментари

Задължително поле