Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Турция провежда операция срещу сирийските сили в Идлиб

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 февруари 2020

Взимат субсидиите на фермери, палили стърнища Пожарната ще уведомява фонд “Земеделие”

Предлагат по-строги присъди за хакери (обзор)

Борисов преди заседанието на Европейския съвет: Подготвен съм да бъда диалогичен (СНИМКИ)

Нападател намушка мъж в джамия в Лондон

Съдът прекрати съдебното производство за унищожаване на пясъчни дюни на Каваците

Aрестуваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Има ли изход от днешната безизходица? България от три десетилетия е с най-бедното, най-необразованото, най-болното, най-застаряващото и емигриращо население

Само единен българският народ ще успее да оцелее и просперира

През последните три десетилетия на българската нация бе нанесен безпрецедентен по мащаби икономически, социален и духовен погром. Кой разпореди ликвидирането на българската индустрия, включително и нейните водещи сектори, всички на европейско и световно ниво, като електроника, машиностроене, химическа промишленост, модерно и екологически чисто селско стопанство. Кой превърна стоте високотехнологични заводи, оборудвани изцяло с германски и японски съоръжения, в руини, изхвърляйки стотици хиляди висококвалифицирани работници и инженерен персонал на улицата. Кои безумци извършиха кадрова чистка, която е без аналог в българската и европейска история и то във всички сфери на държавата, подменяйки доказани специалисти с “калинки”, т.е. хора без опит, без интелект, и дори без образование.

Известен факт е, че при всяка смяна не само на системата, но и на правителството следват и известни кадрови промени. Такива извършват и източноевропейските страни след 1989 г., уволнявайки от 2 до 7 на сто от работещите в държавните институции. Политическите чистки в България са от 80 до 90, а дори и над 90 процента. А още по-парадоксално е, че кадровите екзекутори, са част от най-сервилно служащите на властта до 1989 г. Те се оказаха и най-яростни критици на соцсистемата. Очевидно, да заличат миналото си.

Икономическият и кадрови погром провокираха изключително тежки социални проблеми. България от три десетилетия е с най-бедното, най-необразованото, най-болното, най-застаряващото и емигриращо население, което реално, според авторитетни изследователски центрове, е изправено пред демографска катастрофа, т.е. пред изчезване. България държи първото място и като най-корумпираната страна на европейския континент, със стряскащи мащаби на организираната и битовата престъпност. Тази реалност налага и задължителния въпрос: кой парализира най-важния гарант за стабилност на демокрацията и държавността – съдебната система. Факт е, че с поставянето й в пълна зависимост, особено през последните няколко години от една персона или група властимащи, бе умъртвена вярата, надеждите, чувството за справедливост и достойнство на българина и го превърна в крайно апатичен и дори безразличен към собствената си съдба. Вместо обективна оценка и изводи на причините, довели до катастрофалния упадък на България, продължи добре известната последното столетие манипулация на управленската пропаганда, убеждаваща българския народ, че сполетелите го трагични събития били причинени от външни фактори. Ако в миналото виновниците са турците, които ни поробили, руснаците, че ни освободили наполовината, англичаните, че ни разчленили, а пък германците, че не ни обединили, то днес икономическо-социалното торнадо, което връхлетя България през последните три десетилетия, било дело на външен заговор. Единствено невинна в миналото и днес е българската управленска прослойка.

А още по-парадоксално е, че тези, които причиниха поредица от национални катастрофи, днес ги славят като “ спасители”, “обединители” и “защитници” на националните идеали, а другите, които доведоха България до днешното катастрофално състояние, не слизат от телевизионните екрани и ги считат за единствените и безалтернативни политици. Този път обаче твърдението, че за всички беди са виновни външни сили, няма да мине. Колкото и да са недоброжелателни и недобронамерени всички чуждестранни фактори, дори взети заедно, не биха били в състояние да нанесат такъв смъртоносен удар и да разрушат икономическите основи на една държава, застраховайки самото й съществуване. Това може да бъде дело само на родни, вътрешни сили, на чиято варварска разрушителност биха завидели и най-бруталните завоеватели и окупатори.

Но кои в крайна сметка бяха те? Достатъчен е един бегъл поглед върху ръководните фактори на България и техните лични и професионални качества, както и на техните кукловоди, за да се разкрият причините, които превърнаха българската държава от развита в страна от третия свят.

Първият от тях – Филип Димитров. Почтен и интелигентен млад човек, но без професионален и управленски опит. Провалът му като министър-председател бе логичен. На току що прохождащ адвокат да му се повери управлението на държава, е очевиден безумен авантюризъм, обслужващ изключително тъмни задкулисни интереси.

Вместо задълбочен анализ и сериозни изводи, злополучният експеримент “Филип Димитров” бе повторен с поредния кадрови абсурд. Номинирането на напълно неподготвения за премиер Жан Виденов. Качествата скромност и почтеност са крайно недостатъчни за един държавник. Издигането на поредния министър-председател без елементарен политически, професионален и управленски опит – резултатът от такъв експеримент може да бъде само един. Катастрофа. Последиците от това злополучно управление естествено плати българският народ. Затова той трябва да знае чии интереси и задкулисни комбинации наложиха да бъде грубо употребен един млад, но неопитен в политиката човек и то в критичен за държавата период. Още повече, че партията, издигнала Виденов, разполага с далеч по-подготвени и опитни кандидати за премиери.

С посредствените си делови качества и нищожен професионален и управленски опит експремиерите Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски не успяха да предотвратят катастрофалния упадък на българската държава, започнал от техните предшественици и особено от пагубното управление на Иван Костов. Това е най-зловредната политическа фигура в най-новата българска история, която за четири години успя да доразгроми българската икономика, да ощети България с няколко десетки милиарди лева и да съсипе социалния сектор, намалявайки пенсиите на над два милиона пенсионери с почти 50 процента, обричайки ги на явна гибел.

Оценка на премиера Бойко Борисов ще бъде дадена след излизането му от властта. Похвална на този етап е откровеността и самокритичността му. Не са оправдани повечето неудачи в управлението на държавата и особено в подбора на неподготвени кадри. Политическата история на много държави свидетелства за не един и двама слаби и посредствени ръководни персони.

Безспорно, бездарното управление на правителствата на прехода нанесоха тежки удари и компрометираха авторитета на партиите, формирайки убеждението, че това са организации, неспособни да управляват държавата. Затова някои от тях бяха строго наказани от избирателя. Партии, получили смазващо високи изборни резултати, като СДС и НДСВ, днес са на политическото сметище. А БСП , която три пъти бе допусната да състави правителство, вече десет години е в опозиция.

Единствената политическа формация на прехода, която най-продължително се задържа във властта, е ГЕРБ, и то въпреки поредица от скандали, гафове, противоречиви управленски решения, груба лобистка дейност, мащабни криминални афери, унизително сервилна външна политика. Този безпрецедентен управленски феномен, според авторитетни политически анализатори, се дължи на провала на левите и десни партии и на пълната подмяна на управленско-чиновническия апарат на всички нива на институциите на държавата. Тази, по същество , платена т.е. щатна електорална прослойка осигурява високите “изборни” резултати на върхушката на ГЕРБ.

С бездарното си управление почти всички правителства от 1989 г. досега затвърдиха оформеното през последното столетие европейско обществено мнение, според което България се управлява от най-слабите, най-безличните, най-сервилните и продажни политици, които я превърнаха освен в една от най-бедните, но и в сателит номер едно в Европа.

Въпреки огромната финансова презадоволеност, управляващата политическа върхушка на прехода не успя да разреши два изключително важни въпроса, от които зависи дали ще я има България. Това е демографската катастрофа и корупцията. Абсурдността България да запази гибелното статукво и да продължи по досегашния път на развитие е очевидна. Необходимостта от радикална промяна на наложения управленски модел е безспорна. За такава промяна пледира и президентът Румен Радев. Като държавен глава, който разполага със сериозна информация, той е убеден в потребността от “радикална промяна на политическата среда и стил на управление”. При съществуващата ситуация тя може да бъде променена единствено с включването на нов фактор в обществено-политическия живот на страната. Той трябва да бъде формиран като общонационално движение, включващо широки обществени прослойки. Неговата първа и неотложна цел трябва да бъде преодоляване на пагубната за страната конфронтация и единение на българското общество.

Само единен българският народ ще успее да оцелее и просперира в сложната вътрешна и крайно несигурна външна обстановка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. АВТОРЪТ Е ПРОПУСНАЛ И ГИБЕЛНОТО ЗА СТРАНАТА НИ ЯВЛЕНИЕ ЖЕЛЬО МИТЕВ ЖЕЛЕВ, УБЕДЕН КОМУНИСТ, КОЙТО ЗАЕДНО С ФИЛИП ДИМИТРОВ РАЗБИХА СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО, ЗА ДА СЕ ХАРЕСА НА НОВИТЕ НИ ГОСПОДАРИ.

  1. Жельо Митев Желев е един от най-българските патриотични учени и президенти, заедно с Плевнелиев. Това, че на руските нацисти не им харесват Желев, Елцин и Горбачов си е тяхна работа. Но тези тримата заслужават паметници поне в големите градове на България и Русия. А НЕ НА ЛЕНИН, СТАЛИН И НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ОКУПАТОР.

   1. селтака желев беше една мишка на лукановото бкп и дс.

    1. Кмнтр, ти си безроден ц-ъ-р-в-у-л и и’д’и’о’т.

     1. Безродни цървули са тез дет помагаха на луканов, кат желев, паси, костов, плевнелиев… а идиоти – тези дето ги правят герои.

  2. желю беше един селски мухльо, който и да разбива не можеше.
   изродите за земеделието бяха бащата и брата на петър стоянов-коня, дето от германия ни казваха, че трябва да стане президент.
   фифип димитров беше също една отрепка в ръцете на лучников и другите реститури в кабинета си.

   1. Търси си грбно място, купи 2 л бензин (ако имаш с какво) и се залей, червив нацистки трол.

  3. Не от 3 , а от 7,5 десетилетия! А Желев, П. СТОЯНОВ И ПЛЕВНЕЛИЕВ са истинските президенти. А вие сте червени фекалий…!

 2. НЯМА ИЗХОД И ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ. Тук ще останат само цигани, русофили (да чакат Путин да ни „присъедини“ като Крим), лумпени и невежи дървени философи, руски агенти и тарикати да окрадат каквото още е останало. Това е наследството от дядо ви Иван. Съвсем логичен резултат от глупостта на бай Ганьо.

 3. преди 29 години натовецът соломон паси, заедно с бъдещата посланичка на България в сащ коен (и шепа безродни седесари) помогнаха на бкп на луканов да се съхрани, като издигнаха простия селтак от бкп желю желев за председател на републиката, вместо социалдемократа петър дертлиев.
  по този начин те спряха разпадането на бкп и проправиха пътя за мутренския преход на дс.
  факти
  пп. даже от бкп са смятали, че дертлиев е най-достойния по това време опозиционер.

 4. Разрухата не е в последните 30 години. Началото
  започна с превръщането на българина в
  руски мужик. Превръщането с терор на селянина
  в пролетарият , лесно маниполиран от вождовете.
  Филип Димитров и Жан Виденов не разрушиха селското стопанство. То бе унищожено от насилствената колективизация наложена с терор . Може ли да си представите ако нямаше огради по
  българските граници и специални гранични
  войски, колко народ би останал в България ..
  Песента, виновни са правителствата е свещена
  глупост. Кой е в състояние да управлява в
  създадения мутренски хаос?!. Правителствата
  обслужваха мафията на БКП . Правителствата
  бяха създадени с цел разпределението на богатството между комунистически групировки .
  Какво са виновени Костов, Виденов Станишев и
  Симион, за тава ,че на милионерите от преди 1989
  година на високи служби в министерствата ,
  във военните заводи , в продажбата на оръжие
  и наркотици и синовете на активните борци им
  бе подарено всичко клета искаха и те го
  продадоха ‘като скарп. Кой подарява на едно
  грозно селянчяц “ТЪЕХНОИМПЕКС” и сега
  е борец за комонистическса правда!!!!
  Плачът ви за бъдещето на България е с крокодилски сълзи. Ако държите тя да остане,
  изградете оградите по границите , разрушете
  летищата, и не давайте пиле да превръкни
  извън вашето царство. Вие сте още на власт
  Вие не можете да живеете в свободния свят
  проклети да сте….

  1. Пак не си си взел хапчетата, шизи слабоумно…

 5. Ти не беше ли също ЧЕНГЕ от ДС??Имаш вид на такъв, бръщолевиш само глупости и нищо съществено…клишета, клишета…и пак клишета…Все повече българи СЕ ВРЪЩАТ от прехваления Запад…..Аре чупландата…

 6. Посочете клишетата господине?! Вие питате ли
  се, защо този професор прави анализ само на последните 30 годни.?!Защо в нашите учебници няма нищо за живота ни по времето на соца?!
  Прочетете внимателно началото на статията .
  Виждате ли в какъв рай е живял автора и
  вероятно ваша милост и родителите ви! Но
  тоя рай беше за малцина . Тези избранници
  също не бяха доволни и направиха така , че да бъдат по-доволни. Само те виждаха нищожеството си, защото се сравняваха със
  западните си колеги , с които те общуваха .
  Те усещаха приятния мирис на капитализма , ние знаехме само за вонята му.Те ни втълпяваха
  за първоначалното натрупване на капитала и
  не само очакваха този момент , но и се бориха
  за по-скорошнато му появяване. Нито един
  историк, социолог и филосов не се интересува
  от истинските събития , довели до този
  политически хаос. До първоначалното натрупване на капитал . Никой не се интересува
  от търсене на отговорност за виновниците
  давели да тази и четвърта национална катастофа .
  Втората национална катастрофа е въображаема
  комунистическа пропаганда . Тя е изобретение
  на левите сили за да оправдаят терора и основите
  на третата национална котастрофа. За не нищо не
  се говори но тя е рислна . Тази катастрофа
  промени същността на българина. И ако нашата. интелегенция малчи позорно по тая истина
  България ще загине ,ако вече не е загинала!!!!

 7. Русия е най-голеият ни враг. 70% от населението в България е русофилско и болшинството от възрастните хора искат да върнат България във времето на руската фашистка окупация. Е, на кого му пука за държава, в която враговете са 70%? Ами да си канят Путин, да си строят паметници на руските нацисти и да чакат присъединяването си към Русия.

  1. Слагай въжето, ще мина след чат да ритна табуретката…

 8. Има само един изход. А той е да бъдат изтребени до девето колено всички настоящи и бивши политици, всички чиновници и бизнесмени. Да се започне от чист лист. Може и поетапно. Първо политиците, после чиновниците, а накрая бизнесмените.

  1. Ти си болшевик, бе цървул скъсан. Червен нацист екстремист. Ти проповядваш геноцид, бе руско фашистко л’а’й’н’о.

 9. Господа,нацията ни е калпава. С изключение на Жан Виденов, познавам лично всичките критикувани. Абсолютно интелигентни хора. Трудноста е в калпавия материал. Трудно се работи със задръстени хора и умишлено спъващи всяко добро дело. Помнете че България беше покръстена след като цар Борис изчисти 72 ( мисля) боляри със слугите и кучетата. Не знам да има друга такава нация. …… и аз съм част от тази нация Трудно ми е да се гордея. …. шо бефме шо станахме. … и моля не се ругайте един с друг само защото имате различни мнения. Всички сме българи и трябва да си приеме ракията заедно.

  1. Нали това казва и доц.Величков – интелигентни хора, но калпави, неподготвени управници. На практика, това дори е по-лош вариант.

  2. То и луканов говореше разумно по медиите, което не попречи на изрода да продаде и обяви България във фалит…
   Филип димитров си беше комплексиран нефел, който без да го питат, обяви, че България е замесена в атентата срещу папата и лондонския чадър.
   Станишев нагло излъга, че ще остане депутат у нас, докато боко все още си е ибрик както едно време.
   Хубави хора…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.