Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

„Тесла” избра Берлин за първия си завод в Европа Мъск обяви предстоящия строеж на “Гигафабрика 4”

Два случая на африканска чума по свинете в Разградско

Прокуратурата протестира оправдателната присъда спрямо стоматолога, обвинен за причиняване на смъртта на 14-годишно дете

Демет Йоздемир искала да стане адвокат

Има ли Марешки воля за истината

Варненски съд спря данъчна проверка на фирмата му

Петролният бизнес на кандидат-депутата не е на печалба, както той твърди, а има загуба от над 2,2 млн. лв. за 2016 г.

Факсимиле на протокола, подписан лично от Веселин Марешки, с който той отказва да купува горива директно от „Лукойл”.
Факсимиле на протокола, подписан лично от Веселин Марешки, с който той отказва да купува горива директно от „Лукойл”.

Въпреки многобройните си публични изяви варненският бизнесмен и кандидат-депутат Веселин Марешки досега не е показал нито един документ колко ДДС и акциз е платила на държавата фирмата му „Трейднет Варна”.

Пробойните в българското законодателство и липсата на адекватен държавен контрол от страна на митници и данъчни не само допускат в държавата да процъфтява контрабанда на горива за 1,2 милиарда лева годишно, но дават и политическо поле за изява на популизма на един човек – Веселин Марешки.
Напоследък икономисти и финансисти често го наричат „феномен” заради умението му противно на всякаква пазарна логика да продава бензин и дизел на по-ниски цени от тези на бензиностанциите на производителите и вносителите, от които ги купува.

Финансови експерти са категорични, че единственият начин да се продава по-евтино гориво на пазара е, ако то е контрабандно и не са му платени акциз и ДДС.

Въпреки многобройните си публични изяви варненският бизнесмен и кандидат-депутат Веселин Марешки досега не е показал нито един документ колко ДДС и акциз е платила фирмата му „Трейднет Варна” на държавната хазна.

Той дълго време криеше и упорито отказваше да обясни и откъде се снабдява с горива.

„Няма значение на каква цена купувам горивото и откъде идва, а на каква стойност го продавам”, каза точно преди година бизнесменът в студиото на Bulgaria On Air.

Всъщност за държавната хазна има огромно значение кой откъде и с какви акцизни стоки търгува, защото по данни на финансовото министерство само през 2015 г. приходите от ДДС от горива са се стопили с 1,2 млрд. лв. спрямо 2014 г. Факт, който данъчните не желаят да коментират публично, а от 2016 г. Министерството на финансите спря да публикува разбивка колко от приходите от акцизи и ДДС са именно от този сектор.
Както писа „Труд”, Националната агенция за приходите започна на 31 януари данъчна ревизия за цялата 2016 г. на фирмата „Трейднет Варна” ЕООД. Но проверката моментално бе замразена за три месеца от Административния съд във Варна. Причина за отлагането й е жалба, подадена от „Трейднет Варна”, в която пише, че данъчните искали твърде много документи, информация и справки, които нямало да може да бъдат събрани и предоставени в определения срок до 23 февруари 2017 г. Въпреки че съдът е наясно, че за този период от три месеца има потенциална възможност проверяваните фирми да подправят или да укрият важна информация и документация, ВАС-Варна отменя решението на НАП и постановява прекратяване на данъчната ревизия. Данъчните прекратяват проверката си на 28 февруари 2017 г. Така единствената възможност НАП отново да започнат такава е след изборите, когато Марешки е възможно да бъде фактор в новата власт, поне според политическите анализатори.

Бизнесът му с горива работи на загуба

Пред медиите Марешки заявява категорично, че бизнесът му с горивата е печеливш.

„Работя на печалба въпреки по-ниските цени, тъй като именно заради тях имам повече клиенти. Моят марж е около 3 до 5 стотинки, а на другите бензиностанции достига 40 стотинки. Печеля от по-големия оборот и от повечето клиенти”, казва варненският бизнесмен.

Фактите на данъчните обаче показват друго. По техни данни „Трейднет Варна” ЕООД, под чиято шапка оперират бензиностанциите VM Petroleum, работи на загуба, която към момента е над 2,2 млн. лв.

Откъде е горивото на Марешки

След като многократно бе призоваван да разкрие доставчиците си на горива, в края на 2016 г. Марешки заяви, че купува от трите големи търговеца – „Лукойл”, „Сакса” и рафинерията „Полисан” в Русе, която ГДБОП затвори преди седмица.

От „Лукойл” категорично отрекоха да имат търговски взаимоотношения с варненския бизнесмен. Те дори предоставиха официално на „Труд” протокол, подписан от Веселин Марешки, от който става ясно, че през миналата година му е предложено да сключи договор с „Лукойл”, но той е отказал с мотив, че нямал готовност (виж карето и факсимилето). Въпреки уверението, че когато е готов, ще му бъде дадена възможност да работи директно с компанията, това и до момента не се е случило, обясниха от „Лукойл”. Вместо това Марешки предпочита да купува горива от бургаската рафинерия чрез посредници, което единствено увеличава транспортните му разходи.

От втората посочена от него компания – „Сакса”, той рядко купува горива.

„Случва се VM Petroleum да купуват гориво от нас. Освен клиент са ни и конкурент, защото ние също имаме търговски обекти за продажба на дребно. Тяхната надценка е минимална. За дизела е 1 ст., за масовия бензин – 2, за този с по-високо октаново число – 7 ст. С тази надценка не могат да покрият основни разходи – наеми, заплати, осигуровки”, заявява Светозар Димов, единият от собствениците на „Сакса”, по време на изслушване в парламентарната комисия, която анализира пазара на горива у нас в края на миналата година.
Съдружниците в компанията са категорични, че не могат да си позволят толкова ниски цени в своите търговски обекти. Според тях ниските цени на Марешки не са социални, а напротив „ ощетяват хората, защото не се плащат всички данъци заради минималните надценки.

Третият доставчик на горива за Марешки е русенската рафинерия „Полисан”, която бе затворена от ГДБОП преди седмица заради разследване за неплатен акциз и ДДС измами. Рафинерията купувала гориво от Молдова. Енергийни експерти не откриват финансова логика в това да се купува от държава, която няма рафинерия, а самата тя внася от Румъния и Русия. Според службите най-вероятно става въпрос за контрабанда на горива с неясен произход и подмяна на документи. Разследващи подозират, че дизелът на Марешки с увеличено съдържание на сяра идва именно от „Полисан”.

Припомняме, че миналата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор запечата колонка на габровската бензиностанция на Марешки заради некачествено гориво със 70% завишено съдържание на сяра. В края на годината пък Агенция „Митници” затвори заради неплатен акциз бензиностанцията в Габрово на кандидата за депутат от партия „Воля”. Там митничарите бяха хванали голямо количество горива, за които не са представени документи за платен налог.

Днес, въпреки че акцизът все още не е платен, бензиностанцията на Марешки отново работи

Причината е дупка в Закона за акцизите и данъчните складове, която не позволява при първо нарушение обектът да бъде затворен за повече от един месец. В същото време „Трейднет Варна” обжалва постановлението на митниците, с което обектът бе запечатан.

Повече от две години икономисти, финансисти и данъчни не могат да намерят логичен отговор на въпроса как бизнесменът продава горива под цена на производител и вносител без заобикаляне на закони и кражби на ДДС или акциз.

Време е ГДБОП, ДАНС, съд и прокуратура да установят и да кажат публично каква е истината за ниските цени на бензина и дизела на Веселин Марешки.

Българският данъкоплатец трябва и има право да знае дали кандидатът за депутат от партия „Воля” Веселин Марешки има воля за истината или често нарушава законите в страната. В противен случай влизането му в парламента ще е недопустимо.

 

„Труд” пита Веселин Марешки:

• Колко ДДС е платила компанията „Трейднет Варна” ЕООД, под която оперират бензиностанциите ви VM Petroleum през последните 5 години?

• Какъв е размерът на платения корпоративен данък на компанията „Трейднет Варна” ЕООД за последните 5 години?

• Твърдите, че работите на печалба от бизнеса си с горива. Бихте ли казали в какъв размер е тя след приспадане на разходите?

• Нарушавали ли сте българското законодателство? Ако да – колко пъти и по какъв начин?

 

При председателя на партия „Воля“ се плаща само кеш

На новата бензиностанция VM Petroleum в София също може да се плаща само в брой.
На новата бензиностанция VM Petroleum в София също може да се плаща само в брой.

На повечето бензиностанции VM Petroleum може да се плаща само кеш. Най-новата придобивка на Веселин Марешки в София не прави изключение и на нея също няма ПОС-терминал. Странно защо толкова усърдно борещият се за пазарен дял бизнесмен не въвежда елементарното удобство, което би привлякло повече клиенти, а упорито не го прави.

Проверка на „Труд” в сайта Fuelo.net показа, че повечето бензиностанции на Марешки нямат ПОС-терминал, а само на две-три може да се плаща и с карта.

Този факт буди интерес предвид описаната в началото на март в поредицата на „Труд” „Пробойните в пазара на горива” схема за източване на ДДС. Тя се прилага именно през бензиностанции, на които няма възможност за плащане с банкови карти.

По закон няма изискване задължително да има ПОС-терминал на бензиностанциите. У нас обаче недобросъвестни собственици се възползват от този факт и продават фактури на регистрирани по Закона за ДДС фирми, които имат нужда да осчетоводят фиктивни разходи, така че данъчните да им върнат ДДС.
Срещу услугата собственикът на бензиностанцията получава половината от върнатия ДДС, т.е 10%. В повечето случаи данъчните не хващат измамата, защото не правят проверки на кого са издадени фактурите. Липсата на ПОС-терминал пък не позволява да се засече дали точно тази фирма е зареждала гориво на бензиностанцията или гражданинът Х. Ако има ПОС, тогава плащането минава през банка и веднага осветява колко ДДС трябва да се плати.

Схемата се прилага предимно в по-малки населени места, където рядко купувачи изискват фактура и това позволява на търговеца да сваля цените на горивата, като краде от държавата.

След всичко това резонно възниква въпросът дали тази липса на ПОС-терминали на бензиностанции VM Petroleum е в услуга на клиентите, или пък е от полза само за кандидат-депутата от партия „Воля”?

 

Играта с посредниците на горива

Вместо да сключи директен договор с „Лукойл”, по неизвестни причини Веселин Марешки предпочита да купува гориво чрез посредници.

Например, за да зареди бензиностанцията си в Бургас, не взима гориво директно от „Лукойл Нефтохим Бургас”, а го купува от фирмата „Салина 7”, която е регистрирана в Хисаря и има данъчен склад в Сопот. „Салина 7” купува гориво от база на „Лукойл” в Благоевград, транспортира го до склада си в Сопот, а оттам Марешки го взима и закарва в Бургас.

Възниква въпросът защо е необходимо горивото да изминава 1000 км, преди да бъде доставено в бургаския обект на бизнесмена? Не е ли по-логично да го купи направо от „Лукойл” в Бургас, вместо да увеличава транспортните си разходи? В такъв случай как продава бензин и дизел на дребно на цени, по-ниски от производители и вносители на горива?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Искаме да знаем защо горивото ни е по скъпо от държави като Германия Австрия кадето на хората доходите са по големи от нашите

 2. Kakvi 1000 km.Trybva da otidesh ot Blagoevgrad do Burgas I obratno I pak nyama da ima 1000km.

 3. Г-жо Павлова, оказа се,че всички съобщения на ГЕРБ са платени и по тази причина коментари не се предвиждат. Т.е. връзката между ексминистрите на ГЕРБ и хората е ЕДНОПОСОЧНА. Г-жо Павлова, не смятате ли, че първо това саниране става причина да се насаждат дрязги между хората, чиито блокове са санирани, и тези, до които не е стигнал този бонус. Второ, икономиката на държавата не е цъфнала и вързала. При това положение не беше ли по-добре да вкарате тези пари в икономиката (ама не като при мин.Лукарски в джоба на партиите) и разчитайки на нейното раздвижване, да се хвърляте на такова пилеене на пари. Трето: бихте ли казали за построяването на АМ Хемус и тунела под Шипка имате ли пари или пак ще теглите заем? Тези 21 млрд. лева външен дълг не ви ли стигат? Или всичко това са предизборни лакърдии?

 4. Всичко в тази държава е добре планирана криминална схема за незаконно трупане на печалби и реализиране на измамни политически проекти. И това не е толкова трудно в една страна в която болшенството, дали от наивност или по други причини се доверява на измамниците и им помага да реализират успешно тези проекти. Като чета писанията на коментарите аот една страна ми става смешно, от друга тъжно. Защо ли? Защото виждам как тези заблудени хорица сами си слагат примката на врата. Лошото е че някои от тях го осъзнават, но формираната ненавист към определени политически прослойки ги прави неадекватни в оценките си и така слагат примката не само на себе си , но и на целокупния народ. Нашите политически ориентации са формирани на базата на грандиозни медийни и други манипулации и към момента те са резултат все още от инерция, която води страната в „пропаста“. Бивши комунисти преминали на други партийни позиции обвиняват настоящи социалисти/които не са били членове на КП и им вменяват вини за техни действия, когато са били членове на тази партия. Няма нищо лошо от това да си смениш възгледите си, но да обвиняваш невинни за твоите лични прегришения е не само кощунство и неморално, но е и твърде опасно за България и непредсказуемо за действията на тези „мижетурки“.

  1. Марешки е творение на ГЕРБ ,а ГЕРБ на милиционерите ,а те в прехода нарекоха себеси КОМУНИСТИ и приеха АНТИКОМУНИСТИТЕ да ги хулят ,а те да участвуват вьв всички партий .Питате ли се как Борисов ще увеличи БВП от 80 млр -145млр. Лукоил прави износ а в някое пристанище по документи то става от Молдова и пристига в Русе .

 5. Само в България е възможно човек, който откровено не зачита законите и си е подредил цялата рода и всички служители в листите, да се радва на гигантско одобрение, защото продава с някакви стотинки по-евтино. Дотам ни докараха. Никой не мисли с главата си и не му хрумва дори, че ако получава достойни приходи, тия стотинки са му през оная работа. Помнете ми думата, Марешки ще вкара послушковците си в парламента и ще ги подари веднага на оня, който тръгне да прави правителство. И после пак куп народ ще се бие по главата и ще реве „и тоя ни излъга“…

 6. Е може ли да сме толкова наивен народ,това е постановка ама супер за наивници.Цената на лекарствата е колкото в другите аптеки.Проект напълно прозрачен и продължение на предишните .ДС. Регистрирани две фирми ама незнае е горкия!Поредния шмекер.

 7. Той пари не губи от бензиностанциите, защото бензинът му е контрабанден и нискокачествен. Човекът е схемаджия, спомнете си какви врътки правеше преди няколко години с хапчетата. Сам си призна преди време че дава пари под масата. В национален ефир се изпусна тоя идиот че дава рушвети.

 8. хахаха – абе смешници журналистчета вие от Марс ли падате. Дайте да ви направя една калкулация колко струва литър мляко или кг месо спрямо цена на фураж, заплати на работници и разходи. По вашата НЕБЪЛГАРСКА логика трябва да затворим всички кравеферми, птицеферми и тн, защото няма никаква връзка между кг фураж и кг готова продукция. Тъпаци…така се оцелява в България, буквално като правиш от нищото пари. Ето това не можете да разберете грабители и убийци на България, как след като сте ни хванали за гърлото, още ДИШАМЕ!

 9. Как може да се зареждат такива огромни количества петрол и държавата да не знае, та трябва Марешки да обяснява Държавата знае много добре , да не говорим ,че горивата в ЕС са долу горе като в България (като цена),но в ЕС заплатите са 5 пъти по високи от българските , ето една предпоставка за по ниска цена на горивата в България…

 10. Магарешки е мошеник от сорта „селски тарикат“- също като най-известния такъв – Боко-т.и.квата , но проблемът е , че законите ни са в услуга на такива като него . А , че е мошеник е известно – най-малкото заради броя на собствените му аптеки – един собственик има право да притежава по закон 4/четири/ аптеки , а Магарешки има стотици аптеки . Обаче герберастите са инвестирали в него и сега очакват да им се отблагодари с депутатите си в 44 НС .

 11. Това е от Закона за акцизите. Нека екипа го прочете и да ми отговори къде в текста влиза Марешки.. Според мен никъде. Той е търговец на горива не е нито производител, нито вносител на горива…така, че той не е задължен да внася акциз. Откъде накъде ще му вменявате задължение да внася акциз. Възникване на задължение за заплащане на акциз
  Чл. 19. (Изм. – ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Стоките по чл. 2 подлежат на облагане с акциз, освен когато са поставени под режим отложено плащане на акциз:
  1. при тяхното производство на територията на страната;
  2. при тяхното въвеждане на територията на страната от територията на друга държава членка;
  3. при тяхното внасяне на територията на страната.
  (2) (Отм. – ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.)
  (3) (Отм. – ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.)

 12. Досега като не съм избрал за кого да гласувам няма да избера и в деня за размисъл,така че защо въвеждат сух режим на 25-ти?

 13. „Труд“, пропуснали сте да сложите на статията: Спонсорирано от Валентин Златев.

 14. Валентин Златев , ще ми е интересно да обясни . Колко процента фера при преработката на нефт за горива е заложено в закона и колко процента е реалната фера при този процес? Разликата е около 6% в полза на реален излишък. Твърдя това като човек работещ в сферата на горивата в последните 18 години. И какво прави с ИЗЛИШНИТЕ горива които остават . А и да не забравя , как точно се купува от неговите бази гориво без документи : D ? Аз знам ,, : D

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.