Министър Ангелкова: Трябват по-тежки санкции за неохраняемите плажове

Снимки: Министерство на туризма

Необходими са по-тежки санкции по отношение на неохраняемите плажове, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която провери сигнали в социалната мрежа за разорана дюна в плаж "Бункера" в курорта Камчия.На място е видно, че има следи от автомобилни гуми на пясъка, сезирана е прокуратурата.

Министър Ангелкова посочи, че с приетите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които трябва да влязат в сила, санкциите са до 20 000 лева за повторно нарушение. Тя посочи, че веднага след подадения сигнал институциите са реагирали незабавно. Дали е умишлено нарушаване или е направено с цел разходка, има разрушена цялост на дюната и ние сме сигнализирали прокуратурата, защото плажът е неохраняем, без стопанин, коментира Ангелкова.

Тя припомни, че се иска информация от дирекцията по кадастъра във Варна, за да се разбере какви са дюните. Ако попадат под Закона за защита на защитените територии и се установи, че има престъпление по НК глобата е до 10000 лв. и до 3 години "лишаване от свобода".Според РИОСВ Варна, откъдето е направена веднага проверка, на площ от близо 1.7 дка има следи от автомобилни гуми и утъпкана растителност.Относно къмпингуването Министерството на туризма твърдо подкрепя този вид туризъм, той е част от цялостния продукт на дестинация България. Надявам се, че заедно ще намерим необходимия баланс, заяви министър Ангелкова.

Тя информира, че за 24 юни е насрочена среща на министрите, чиито ведомства трябва да изготвят специализираната наредба. Документът ще детайлизира правилата, по които да се осъществява къмпингуването, така че то да е максимално щадящо околната среда и да бъде възприето от всички с отношение по темата. Важно е това, което се приеме като правила, да бъде изпълнимо и полезно, каза Ангелкова.

Коментари

Задължително поле