Имперски интриги с „първата суперзвезда“ на Европа

Пищна костюмна драма

Любов и власт в Австро-Унгарската империя

Новият минисериал “Сиси” потапя публиката в имперския разкош от времето на династията на Хабсбургите, когато Европа е притежавала драматично различен - а от днешна гледна точка - и митичен облик. Шестте части на пищната костюмна екстраваганца ще се излъчат по Epic Drama с празничен старт на 26 декември.

Поредицата отправя поглед към живота на едно мъжко момиче, което завинаги си осигурява място в историята на западната цивилизация. Ролята на императрица Елизабет Баварска, чийто образ е обезсмъртен от актрисата Роми Шнайдър през през 50-те, сега е олицетворен по нов начин от изгряващата звезда и швейцарска актриса с американски произход Доминик Девънпорт, позната и от хита Night Train to Lisbon.

Кадри от новия сериал. Снимка: Epic Drama

Главната героиня е описвана като първата суперзвезда на Европа, позната и като Сиси. Като безгрижна тинейджърка, тя се влюбва лудо в могъщ и желан мъж, императора на Австро-Унгария Франц Йосиф, в чийто образ се превъплъщава германският актьор Яник Шуман (Center of My World, и Charitї). Но той има прикрита мрачна и опасна страна, а на тази любов не є е писано да се осъществи.

Сиси трябва да избере и приема предизвикателството. Това е история за съзряването, за мъжкото момиче, което се превръща в уверена съвременна жена - тя ще трябва да взима трудни решения, да се справя със загуби и накрая да изпълни независимата роля на императрица на Австрия.

Това не е исторически филм, това е универсална и вечна приказка за любовта, свободата, семейството, самоопределението и дълга, облечена в блясъка на придворната мода от XIX-и век.

Звездата на сериала Доминик Девънпорт говори за ролята си в интервю, предоставено специално на “Труд” от Epic Drama.

Актрисата Доминик Девънпорт: Снимки Epic Drama

Младата звезда Доминик Девънпорт: Роклите от XIX век са приказно красиви, но страшно тежки и стягащи

- Какво ви привлече към ролята на императрица Елизабет Баварска (Сиси) и как се подготвихте?
- За мен бе невероятна чест да играя ролята на толкова добре позната историческа фигура. Особено силно ме привлякоха митовете около тази жена, има един мистичен призрачен ореол около нея. Да, в пространството плуват множество исторически факти за Сиси, но съществува и огромно кълбо от спекулации, породени от нейния личен и вътрешен живот.
Тази история е покана за творческа интерпретация на образа на императрица Сиси.
За мен като актриса това е едно желано изпитание. Опитах се да изчета всичко за нея, гледах документални филми, учих се на конна езда, придворен етикет и бални танци. Това ми помогна да изградя персонажа.

- Какво е да играете образ, пресъздаден преди десетилетия от великата звезда Роми Шнайдер?
- Не се чувствам така сякаш стъпвам в обувките на Роми Шнайдер. Нашият минисериал разказва историята на Елизабет и не е продължение, или римейк на предишни биографични филми за нея. Мисля, че тя такава фигура, че без никакъв проблем в културното ни пространство могат да съжителстват няколко различни и независими проекта за нейната роля в историята на Европа.

- Какво беше най-трудно по време на снимките?
- Това бяха първите наистина мащабни снимки в живота ми и в кариерата ми на актриса. Първоначално бях в захлас от размаха на продукцията. Естествено снимачните дни бяха страшно дълги.
Тези красиви рокли от XIX век са страшно тежки и стегнати, и трябваше да свикна да се движа свободно в тях. Помня как постоянно събарях някакви неща на снимачната площадка, а хора от екипа настъпваха огромните ми рокли.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали