Инвестират над 11 милиона лева в старинната част и в квартал на Търново

Строителните дейности са в ход

Над 11 милиона лева е размерът на инвестицията в техническата инфраструктура в старата част на Велико Търново, част от квартал „Чолаковци“ и пешеходната му връзка с жилищния комплекс „Бузлуджа“.

Строителните дейности са част от големия проект на общината „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Съфинансиране е осигурено и от републиканския бюджет. Реализацията на мащабното инвестиционно намерение бе отчетено от заместник-кмета проф. Георги Камарашев и ръководителя на проекта инж. Динко Кечев.

38 улици и площадни пространства в старата градска част ще бъдат обновени по одобреното инвестиционно намерение. Така тя ще стане още по-красива и атрактивна за жителите и за туристите. На много места строителната техника и работниците на изпълнителите вече работят.

По уличната мрежа, където се налагат аварийни и неотложни ремонти на ВиК-съоръжения, дейностите по проекта все още не се изпълняват. Финансирането на подмяната на ВиК инфраструктурата е осигурено  от републиканския бюджет и не е част от реализацията на европейския проект.

Инвестиционното намерение „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“ включва следните дейности - подмяна и обновяване на уличните настилки, тротоарите, пешеходните алеи, стълбищата, елементите на градското обзавеждане /парапети, пейки, кошчета за смет/, озеленяване и залесяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Автентичният вид на настилките в квартал „Варуша“ ще бъде запазен.

Пет от обособените позиции по проекта обхващат градска инфраструктура в Старо Търново.

Вторият акцент е поставен върху подобряването на градската среда в квартал „Чолаковци“ и пешеходната връзка с квартал „Бузлуджа“. Така се постига надграждане на вече реализирани проекти, спечелили европейско финансиране в предния програмен период.

Очакванията са строителните дейности да приключват до края на годината и да бъдат отчетени до средата на 2019 г.

Коментари

Задължително поле