Индианци от Боливия „на тръстиката” във Варна

Пристигнаха индианците от племето Аймара, под чието ръководство започна строителството на тръстиковия кораб.

Баща и син строят древен кораб - ще плава по път, описан от Херодот

Плавателният съд ще е по скални рисунки от Египет

Двама индианци от Боливия - баща и син, пристигнаха вече във Варна и започнаха да строят прототип на древен тръстиков кораб за новата международна експедиция АБОРА IV, за която „Труд” съобщи. Червенокожите майстори от племето Аймара са част от 20-членния екип на д-р Доменик Гьорлиц, инициатор и ръководител на експедицията. На брега на Белославското езеро, на терена на стъкларския завод на частната компания Инхом, са стоварени трите контейнера тръстика, които също идват от Боливия с презокеански транспорт.

„Чака ни много работа, всеки ден до залез слънце, за да наваксаме закъснението от близо 1 месец”, обясни археологът Теодор Роков от РИМ Варна, който е единственият български участник.

Първоначалните намерения бяха изследователският кораб да е готов и да поеме по маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно до Егейско море в средата юли, но сега това може да стане най-рано в края на юли или началото на август. Индианците са от племето, което обитава бреговете на езерото Титикака в Боливия.

„Днес само тази народност притежава нужните умения да строи от тръстика”, обясни на първата си пресконференция във Варна д-р Гьорлитц. Бащата се казва Фермин, а синът му Юрий и носи името на руския учен, медик и изследовател Юрий Сенкевич, който е участвал в експедициите на известния норвежки пътешественик Тур Хейердал.

„С АБОРА IV ще отбележим и половинвековния юбилей от плаването на РА II”, посочва нашият археолог. Той припомня, че за кръстник на новия тръстиков кораб е поканен най-големият син на Тур Хейердал, който ще му даде името „АБОРА”. Това е дума от езика на гуачите - коренното население на Канарските острови. С нея те наричат светлината, която покрива океана при изгрев и залез, когато слънчевият диск докосва хоризонта. Това сияние се е приемало за божествената енергия, стояща в основата на сътворението. Най-интересното е, че произнесена на местното наречие тази дума звучи като „Аурора”, което означава зора на древногръцки, обясни Роков.

Корабът на тази експедиция се строи по скални изображения на плавателните съдове от времето преди династиите и възкачването на първия фараон на власт в Египет. Индианците владеят уникалната древна технология да направят конструкцията от тръстика много плътна, но и лека, пластична, с малко газене. Сноповете разпределят външния натиск равномерно във всички посоки и това предотвратява пробив. Наличието на множество килове, разположени в четири точки на корпуса намаляват до минимум риска от преобръщане, каза археологът, който е специалист по морска история и подводна археология. Той посочи, че д-р Гьорлитц се е познавал лично с Тур Хейердал и детайлно е изучил конструкцията на неговите кораби Ра и Ра II. Но първият е строен от африканци с тръстика от езерото Чад и по-късно се разрушава по време на плаването.

Корабът „Абора” ще бъде дълъг 14 м, широк 4 м и висок 2 м. Всички части ще бъдат изработени в съответствие с изискванията на експерименталната археология. Екипажът ще се състои от 12 души - учени от Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България. Всички хора са с различна професия. Сред тях е Том Мърфи от пожарната служба в Ню Джърси, участник в спасителните операции при удара върху световния търговски център на 11 септември, Марк Пийлс от Холандия, член на сдружение за възстановка на викингския бит и култура, представители на Медицинския университет във Варна и др, както и ще има двама оператори, които ще снимат. Основната цел на предстоящото плаване, което по предварителни прогнози ще продължи 3 месеца през 3000 км, е да докаже сведенията на Херодот за наличието на търговски контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие - Египет, Крит, Кипър, и народите, обитавали бреговете на Черно море още от дълбока древност.

Твърденията на бащата на историята се потвърждават от множество различни археологически находки с произход от Централна и Северна Европа-кехлибар от Балтика, калай от района на Германия и Чехия, използван в състава на бронзови предмети, намерени в Египет и Крит. Връзките в обратна посока се доказват от находките в цяла Европа на гривни от черупката на мида от вида „спондилус”, която живее само в топлите води на Егейско море. Идеологът на това плаване д-р Доминик Гьорлитц, който е защитил дисертация по биология, открива в множество египетски мумии следи от никотин и кокаин, което поражда много въпроси - откъде и как са внесени в страната на пирамидите и фараоните.

Германският учен основава частна Асоциация АБОРА по експериментална археология, в която членуват хора от цял свят. Тя е провела три експедиции. Маршрутът на АБОРА IV тръгва от Варна, преминава през Босфора, Истанбул, Чанак-кале (Троя) - Дарданелите - егейските острови Милос, Лимнос, Скирос, Санторини. Плаването трябва да приключи на остров Крит.

Коментари

Задължително поле