Индия обеща да не използва първа ядрени оръжия

Индия ще се придържа към ангажимента си да не използва първа ядрени оръжия, но бъдещата й политика ще зависи от ситуацията, заяви министърът на отбраната на страната Раджнат Сингх, предаде Reuters.

Той заяви това в изявление, което според анализаторите въвежда ново ниво на неяснота в основната доктрина за национална сигурност на Ню Делхи.

Коментарите на министъра идват в момент на ескалация на напрежението между Индия и Пакистан около спорния регион Кашмир. Индия обяви, че е ядрена сила през 1998 г., след като проведе подземни тестове същата година. Пакистан я последва малко след това.

При посещение в Похран в западна Индия, мястото на ядрените изпитания, министърът на отбраната отдаде почит на покойния бивш премиер и уважаван лидер на управляващите индуистки националисти, Атал Бихари Ваджпайи, за това, че е превърнал Индия в ядрена сила.

„Похран е областта, която стана свидетел на твърдата решителност на Атал да превърне Индия в ядрена сила, и все пак да остане твърдо ангажирана да не нанася първи удар. Индия стриктно се е придържала към тази доктрина. Какво ще се случи в бъдеще зависи от обстоятелствата“, добави той.

Коментари

Задължително поле