Индия ще става все по-голям геополитически фактор

Ню Делхи успешно освободи кораба “Руен”, собственост на българска компания

Разполага с една от най-професионалните и добре обучени армии в онази част на света

Тези дни Индия влезе в международния обмен с голяма тема, която касае пряко и България. Ню Делхи успешно освободи кораба “Руен”, собственост на българска компания. Корабът беше отвлечен в края на миналата година от сомалийски пирати. Индийските военоморски специални части проведоха операция като по учебник и освободиха успешно кораба и неговия екипаж, сред които имаше и седмина наши сънародници. 35-те похитители на кораба са подвили опашки и са се предали, осъзнавайки, че нямат шанс срещу високопрофесионалната армия на Индия.

Освен че това беше знак за приятелство и подкрепа в нужда от страна на Индия към нашата държава, то изигра и друга важна роля. Бетонира разбирането, което вече мнозина от факторите и службите в свободния свят споделят, а именно, че Индия разполага с една от най-професионалните и добре обучени армии в онази част на света. Индия все по-интензивно ще затвърждава ролята си на геополитически фактор, не само в азиатския регион, но и по целия свят. Това се дължи на много фактори и е важно да бъдат отчетени. Най-малкото, защото Индия все по-интензивно ще попада в международния информационен обмен. Трябва да сме наясно защо и как се случва това.

Първо, Индия е гигантска държава. Седмата по територия държава на планетата миналата година, по редица оценки, стана и най-многолюдната държава, надминавайки с няколко милиона населението на Китай. В Индия в момента живеят над един милиард и четиристотин двайсет и осем милиона души. За разлика от Китай, който е в много тежка демографска криза и предстои да претърпи колапс в своето население, Индия е в непрекъснат демографски подем от десетилетия. След няколко години разликата в населението между двете държави ще се измерва в десетки милиони с тренд ножицата да продължи да се отваря.

Второ, индийската икономика е гигантска и ще става все по-голяма. В момента Индия е петата най-мощна икономика в света. Огромното население и бързия темп на модернизиране на страната, води до огромен икономически потенциал. Това е гигантски пазар, който тепърва ще става “вкусен” за мултинационалните корпорации. Ако историята е някакъв индикатор, знаем какво се случи в Китай след отварянето на тамошната икономика - бедността на населението се коригира, щом има достатъчно голямо население и необходимата управленска воля за подобряване на благосъстоянието на хората. В случая индийския народ е все още беден, но с бързи темпове неговото икономическо състояние се подобрява. А докато това се случи Индия ще е изключително конкурентна откъм работна ръка, предоставяйки огромна работна сила на минимална цена, което едно време беше основния двигател на просперитета на Китай. Днес работната ръка в Китай става все по-високоплатена, което прави страната все по-трудна от конкурентна гледна точка.

Трето, индийската армия е втората по големина на планетата и наброява около милион и половина активни военнослужещи. Това е горе-долу населението на София. Отделно Индия е ядрена сила, която разполага с над 160 ядрени ракети, което я прави сериозен фактор по този показател. Индийската флота и авиация са едни от най-бързоразвиващите се в света като Индия разполага с два самолетоносача, единият от които е собствено производство. Индийската бойна авиация наброява около 2000 летателни апарата (военни, транспортни и прочие), което я прави една от четирите най-мощни военни авиации на планетата. Като към това добавим интензивното развитие на специалните части, които демонстрираха превъзходството си по отношение на освобождението на кораба “Руен”, можем спокойно да кажем, че Индия има армия, която не е за пренебрегване.

Четвърто, Индия не бива да забравяме, че е част от голямото британско семейство. За нея са отворени всички врати и в Обединеното кралство, и в Австралия, и в Канада, и въобще в целия британски свят. Това е културно и историческо съпоставително предимство, което не може да се подценява. Не е случайно, че едни от най-големите инвеститори във Великобритания са индийски компании, като обратното също важи. Като стана дума за техни компании, Индия има огромно предимство, поради близостта си с Великобритания - нейните дружества оперират свободно на почти цялата територия на бившата империя. Това позволява индийски компании да се разрастнат го глобални конгломерати. Вижте, например, металургичната империя на Митал - най-големият металургичен концерн на планетата. А за ТАТА какво да кажем? Една от най-големите компании в света с общо над един милион служители. Един милион! Пазарната капитализация на индийската ТАТА е по-голяма от БВП на ядрената сила Пакистан, а компанията произвежда всичко - от айфони, през самолети, до двигатели за космически совалки и разбира се автомобили.

Пето и най-важно – към всичко гореизброено трябва да добавим факта, че Индия е демокрация. Да, прохождаща. Да, тепърва развиваща се. Но демокрация, в която властта се сменя безкръвно на избори, както е в нормалния свят. Това е в огромен контраст с авторитаризма на Китай и неговата тоталитарна комунистическа партия. В дългосрочен план няма как свободата да не даде своите плодове – при равни други условия свободата винаги е по-добър избор и води до по-добри резултати. Китайските комунисти вече са започнали да се разпадат под тежестта си, а репресиите в страната все по-често ще стават основен инструмент за справяне с проблемите. Което само ще ги задълбочава, разбира се. В момента китайската икономика е значително по-голяма от индийската, но това е само въпрос на време да се промени. Ако Индия продължи да се движи по траекторията, по която е поела в момента, напълно е възможно в обозримо бъдеще да влезе сред първите три най-мощни икономики в света.

Въобще, всеки геополитически анализ за следващите 10-15 години от развитието на света би бил непълен, ако не се отчита индийският фактор. Ако не се случи някакъв катаклизъм в страната, напълно е възможно в следващото десетилетие да говорим за индийското икономическо чудо или дори да го наричаме “Десетилетието на Индия“. Всички предпоставки за това са налице – демократично управление, културно влияние, военна мощ, икономически фундамент и огромно население на гигантска територия. Това са съставките, които оформят най-важните предпоставки една важна държава да се превърне в суперсила. С излизането на Русия от голямата геополитическа сцена, след като Москва занули цялото си международно влияние с отвратителната агресия към суверенна Украйна, в голямата международна игра се отваря пространство за нова суперсила извън САЩ и Китай. До момента държавата, която е най-възможно да получи такъв статус е Индия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи