Инерком: Държавата има достатъчно механизми да осигури обществения интерес и доставките на електричество до потребителите

“Инерком-България” не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единствения начин да се гарантира обществения интерес и доставките на електричество за българските потребители. Това казва в интервю за Ройтерс Милена Стоева, председател на борда на директорите на компанията. Преди дни финансовият министър Владислав Горанов застъпи същото мнение. Той коментира , че българската държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което държавното участие в сделката не е необходимо. Редица експерти и анализатори в България също споделят това мнение.

“Ние сме съгласни с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес”, казва Стоева пред Ройтерс. Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването. В петък от централата на ЧЕЗ в Прага заявиха, че ще направят обстоен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ще обявят решението си в началото на април.

Стоева отказва да оповести стойността на сделката, но отбелязва, че компанията “Инерком” е с активи за около 100 милиона лева /62.90 милиона долара/ и има твърд ангажимент да приключи тази транзакция. Що се отнася до притесненията за финансирането на сделката, от “Инерком” съобщиха, че се водят преговори с няколко глобално-опериращи банки, много от които нямат офиси в България и никакви офшорни компании няма да участват в транзакцията. От компанията заявяват, че финансирането на сделката никога не е било дискутирано с руски банки, както и че за сделката ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране.

“От подписването на договора до сега, преговорите с банките вървят добре”, заявява Стоева, като не споменава конкретни имена на банки поради строгите клаузи за конфиденциалност на сделката. “Никакви офшорни компании няма да участват в тази транзакция, желанието ни е да направим прозрачна сделка”, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика