Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Асфалтът храни страшно много

Помолихме премиера да не се огъва от политическо говорене, каза изпълнителният директор на строителната камара

Днес е един от трудните дни за строителите - вместо да сме на обектите, излязохме с машините, за да покажем, че не може повече така. Това каза на брифинг в Министерския съвет изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Мирослав Мазнев.

„В последните дни бяхме подложени на безпрецедентен натиск, оклеветяване както пред обществото, така и пред европейските институции. За съжаление, някои хора, търсейки да градят политически аванс, давайки си по този начин път за своето политическо развитие, стъпиха върху бъдещето на 250 хил. работници и цял един строителен бранш, злепоставяйки го и поставяйки го под спирането на едно голямо финансиране, което всеки момент би трябвало да започне да бъде усвоявано”, заяви инж. Мазнев.

„Днес е един от трудните дни за българските строители, когато вместо да сме на обектите излязохме с машините, за да покажем, че не може повече така”, добави той и уточни, че при проведената среща с премиера са чути неща, които правителството прави във връзка с това, което и строителите поставят като основни изисквания – стабилност и спокойствие на сектора. „Проблемите с разплащанията и решаването на някои възлови от тях на този МС са били решение. Изказахме благодарност. Същевременно поставихме и няколко въпроса”, каза инж. Мазнев.

„Думи като тези, че асфалтът не се яде, че санирането е само с капещи сгради - уронват престижа в една политическа игра и те не са толкова верни и го знаят хората, които ги говорят. Асфалтът храни страшно много. Санираните сгради дават топлина и спокойствие на хиляди хора. По този начин излязохме виновни ние", заяви инж. Мирослав Мазнев. „Това безпочвено говорене, че нещо тук в България с европейски пари се строи некачествено, съсипват не само сектора, но и се руши държавността. Помолихме премиера да не се огъва на политическо говорене”, коментира той.

Инж. Мазнев заяви, че целта е да се работи качествено, да има ред, порядък и закони за по-добрата работа на целия бранш. „Търсим подкрепата на цялото общество. Получихме над 60 хил. подписа в подкрепа за кратък период от време. Ние сме хора, които градим, а не рушим", каза още инж. Мирослав Мазнев и допълни, че строителите имат прости и разбираеми послания, като призова те да не бъдат политизирани.

„Строителният бранш в България, както и членовете на Камарата на строителите в България, са партньор на МРРБ, не само в пътния бранш като изпълнители в АПИ, а и по изпълнението на дейностите по всички оперативни програми“, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова. „Те са изпълнители по ОП „Региони в растеж“ с бенефициенти общините, по Националната програма за енергийна ефективност“, допълни министър Аврамова.

„От строителния бранш очакваме мобилизация по проектите, които ще изпълняват като бенефициенти ВиК операторите в България“, каза още тя. „За нас е важно строителният бранш в България да има капацитет да изпълни дейностите по оперативните програми. А ние, които управляваме обществените средства ще бъдем безкомпромисни по отношение на качеството и на сроковете на изпълняваните строителни дейности“, заяви Петя Аврамова.

„Строителният бранш в България трябва да бъде подкрепен от всички, защото това са хора, които живеят и работят в България“, посочи Аврамова. „Всички трябва да бъдем отговорни браншът да е силен, така че качествените и добрите строители да не напускат България и да не работят в чужбина“, обяви регионалният министър

Коментари

Задължително поле