Инж. Стефан Чайков: Министърът още не е доказал, че по пътищата се влага 1/3 по-малко асфалт

Стефан Чайков

Има опасност пътищата у нас да останат без поддръжка. Договорите изтичат. АПИ и министър Шишков знаят за това. Всички документи за участие се подават през следващата седмица, не съм в течение има ли жалби, но ви гарантирам, че конференцията ще бъде сериозна и съм почти сигурен, че ще има жалби след избора на изпълнител, и няколко области няма да имат нови договори, и ще имат изтекли, така че държавата трябва да мисли за план B".

Това каза инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара „Пътища“ и бивш председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", по Euronews Bulgaria.

Министърът все още не е доказал, че в българските пътища се влага 1/3 по-малко отколкото е необходимо. При положение, че в изложение на АПИ се казва, че проби се правят на през няколко километра, с една "ядка" на едно място да правиш анализ е меко казано некоректно. Когато се провери цялостния участък или цялостно пътищата, ние нямаме нищо против такива, но тогава вече ще знаем действително за какво говорим и ще търсим конкретните проблеми на конкретните места.

Тези твърдения, които прави министърът сега прилягат повече на някой, който участва в предизборната кампания. Нямам идея защо го прави, но не би следвало да се прави по този начин. Ние трябва съвместно с него да седнем и да търсим решение, но експертизата е в бранша, не бих казал, че в АПИ тя в момента е на много високо ниво. Спекулативно е да говорим и, че често правим ремонт на ремонта. 

"Ремонт на ремонта" е политическо изказване". Само в Германия например се прави ремонт на износващия пласт на 7-8 години, затова вие оставате с впечатление, че АМ им са перфектни, но те се ремонтират редовно, не са така както са построени. При нас се ремонтират на 12-13 години и то не цялостно. Не забравяйте, че ние сме транзитна дестинация, трафикът е много интензивен особено по АМ "Тракия". Участъкът, който последно се ремонтира там е построен през 2003 г.  Анализът, който се правеше тогава беше по 20 хил. единици на денонощие. В момента 20 години по-късно в рамките на АМ "Тракия" има места с над 40 хил. единици на денонощие. АПИ в момента търси варианти да разшири магистралата до разклона за АМ "Марица". 

Трябва специфичен анализ да се направи и на АМ "Марица". Там има проблем с водосток на дълбочина и пак не може да се прави анализ по една "ядка". Дали е проблем на проектанта или нещо друго, аз не виждам някой да прави анализ. Не виждам и някой да прави проект за ремонт. Ще видим кой носи вина за това. За момента не е ясно.

След увеличаването на бюджета на АПИ е, че трябва да се направи база данни, която да включва състоянието на всички пътища у нас, от 15 години се говори за такава, но такава няма и към момента. И така всяка година ще се знае прогнозно кои са пътищата, които трябва да се ремонтират всяка година. Трябва да се подобри и контролът и проектите. Аз не твърдя, че няма контрол, но трябва да се подобри.

Мнението е противоречиво, но аз бих подкрепил черен списък на фирмите, които не работят добре, но само, ако анализът е направен добре. Притеснявам се обаче, че това може да стане и като рекет към фирмите и повод за такъв. Но това няма и да е много по европейското законодателство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика