Инфекционистът д-р Трифон Вълков: Всички случаи на тромбози са след първата доза „АстраЗенека“

Кадър от БТВ

Всички регистрирани до момента случаи на тромбози са след поставянето на първата доза от ваксината на "АстраЗенека", заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков пред БТВ.

Така той отговори на един от най-важните въпроси - дали след поставена първа доза от тази ваксина, трябва да се слага и втората и има ли повод за притеснение.

"Няма доклади, няма сведения за пациенти с това усложнение след втората доза. Усложнението възниква между 4 и 14-ия ден от първата игла", категоричен е Вълков.

Той поясни също, че по-застрашени са хора с придружаващи заболявания, с наднормено тегло и прием на специфични медикаменти, като противозачатъчни, например.

"Ако говорим в цифри - това усложнение се проявява при 1 човек от 100-200 хиляди ваксинирани", добави Вълков.

При иРНК ваксините по-сериозните странични реакции остават алергични, като те са към "балончето" консервант, което доставя информационната РНК до клетките.

Вълков е категоричен, че масовото ваксиниране ще доведе до край на пандемията, но само ако се прави в глобален мащаб. "Ако вървим с този темп на производство и снабдяване, има държави, които едва през 2023 г. биха получили по един флакон ваксина", коментира той.

Относно спецификите на заболяването, Вълков цитира установените към момента числа за КОВИД-19. Към момента около 80-85% карат вируса много леко, 50% нямат абсолютно никакви симптоми, 15% развиват средно-тежка инфекция, 5% - тежка, 3% могат да стигнат до лечение в реанимация, а под 1% е смъртността.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве