Иракчанка лекува българи от 20 години

Бан Камуна харесва България.

Много сме далече от вълшебно хапче за подмладяване, твърди д-р Бан Малик Камуна

Името й означава “поезия” и “красота”

За разлика от повечето лекари-чужденци, работещи у нас, д-р Камуна е завършила медицина не в България, а в родината си Ирак, в столицата Багдад. След това пътувала в чужбина и срещнала бъдещия си съпруг, също иракчанин, който вече бил започнал бизнес в България.

Двамата решили да се установят у нас през януари 2001 г. и тя никак не съжалява. Доволна е тук, харесва й, защото страната е хубава и спокойна, а хората - мили, гостоприемни, услужливи. Готови са да помогнат, дори да не разбират чуждия език, както се случвало често в началото. Сега, след близо 20 години у нас, д-р Камуна говори отлично български. Името й Бан означава “поезия” или нещо, за което искаш да кажеш, че е красиво. И напълно отговаря на външния й вид...

Завършила е специализация в Кожната клиника на Александровска болница под ръководството на чл.-кор. проф. Николай Цанков. Признава, че винаги е искала да учи естетична дерматология и да усвоява лазерните процедури, затова не е имала колебания какво да специализира. Последвала докторантура при доц. Жана Казанджиева и под ръководството на проф. Любка Митева. Защитила е дисертация на тема “Естетични процедури в терапията на кожните заболявания и техните усложнения”.

“Не обичам принципа проба-грешка - казва д-р Камуна. - Когато правя нещо, трябва да съм уверена, че го мога.” Така, вече усвоила и на теория, и на практика новостите в областта на медицината, която я интересува - приложението на лазер, ботокс, филъри, мезотерапия, с увереност се отдава на мисията не само да прави хората да изглеждат по-млади и красиви, но и да лекува. Нейни пациенти са от бебета до 90-годишни.

Част от дисертацията й е свързана с третирането на усложнения, настъпили след уголемяване на устни от неквалифицирани лица. Събира повече от 10 случая на жени, “разкрасявани” с витамини, извадени от капсулите и инжектирани директно в устните. При такава процедура организмът възприема въведената мазна субстанция като чуждо тяло и образува капсула около нея. Получават се възпаления, инфекции, рани, грануломи, неравности. На мястото на инжектирането се образуват лезии, които се възпаляват от време на време и са постоянно огнище на инфекция. Налага се лечение с противовъзпалителни препарати, антибиотици, а понякога - и инжектиране на медикамент в самия гранулом с цел да бъде разграден.

Затова всякакви опити за уголемяване на устните извън медицински заведения и от самозвани “специалисти” са крайно опасни, предупреждава д-р Камуна и дава за пример клип, обиколил неотдавна социалните мрежи, в който жена си поставя сама филъри в устните. “Усложненията при самоинжекция включват инфекция, некроза на кожата и деформация”, обяснява дерматоложката, без да коментира естетическия ефект от показаното. “За да инжектираме на едно място, ние, лекарите, сме учили много години анатомия. Знаем и какви може да са страничните ефекти”, припомня д-р Камуна.

Друго поле за самолечение е оплешивяването на специфични кръгли петна - алопеция ареата. В желанието си да възстановят растежа на косата хората изпробват върху себе си всякакви средства от народната медицина. Търкат с чесън и киселини и стигат до изгаряне на кожата, а тогава със сигурност на мястото няма да поникне нова коса, защото са унищожени космените фоликули. Лечението с мезотерапия, което прилага дерматоложката, представляващо инжектиране на коктейл от полезни вещества и плазма, дава добър ефект. Косопадът спира, растежът се възстановява, но на изгорените места все пак остават петна. Добър резултат при оплешивяване дават лазерните процедури. Разработват се все по-модерни лазери, каквито се очакват скоро да пристигнат и в България.

Често кожно усложнение, много неприятно, с което се среща д-р Камуна, са последиците от акне. Тук лазерът също помага видимо. Той не само унищожава бактериите, част от причината за проблема, но и свива жлезите, които причиняват прекаленото омазняване на кожата и я възпаляват, т. е. предизвикват появата на пъпките. С аблативни лазери и микронидлинг може да се третират и белезите, за да не останат за цял живот. Все пак не се надявайте на вълшебно изчистване на кожата за два месеца. Младежите с акне, на които им предстои важно събитие в живота, трябва да помислят за терапия една година по-рано.

Антиейджингът или подмладяването е цяла нова област в медицината, която се развива много бързо. Буквално всеки месец се появяват научни съобщения, които дерматоложката следи стриктно. Стремежът е към все по-безболезнени процедури, които да имат максимален ефект и да са по-евтини. “Арсеналът” е най-разнообразен - ботокс, филъри, мезотерапия, пилинг, лазерни процедури за подмладяване, стимулация на колаген и т. н. “Но ако някой си мисли, че скоро ще има вълшебно хапче, с което ще се подмлади, още сме много далече от това. Важното е отрано да мисли за външния си вид, да се грижи за себе си”, казва д-р Камуна и обяснява, че за всяка възраст има подходящи процедури.

Общо взето, грижата за кожата трябва да настъпи, когато момичето или момчето започнат да се поглеждат в огледалото. Това не означава непременно извършване на процедури, а включва и начин на хранене, спортуване. Разбира се, когато има проблем, се намесва и дерматолог. Докторката лекува от съвсем малки бебета с хемангиом или кожно възпаление до над 80-годишни пациенти със старчески петна, които искат да ги премахнат, защото не се харесват с тях - и това е напълно възможно, уверява тя. Най-възрастният й пациент е 93-годишен мъж. “Никога не е късно човек да направи нещо за кожата си. Ние не можем да връщаме времето назад, но можем да подобряваме това, което имаме”, казва тя.

Коментари

Задължително поле