Иранска ракета “по невнимание” свалила самолета (обзор)

Разследващи екипи от цял свят вече пътуват към Иран.

Техеран отрича версията на Запада

Украйна изпрати екип от 45 следователи на място

Изстрелването “по невнимание” на иранска зенитна ракета руско производство е най-вероятната причина за катастрофата на самолета на Украинските международни авиолинии, който се разби в сряда сутринта на излитане от Техеран.

Това предадоха световните агенции, цитирайки изявления на министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо, британският му колега Борис Джонсън и президентът на Украйна Владимир Зеленский, позовавайки се на информации от националните си разузнавателни служби и първите данни от разследването.

Официалните власти в Иран отричат подобна версия и в рамките на деня вчера предадоха двете черни кутии на самолета “Боинг 737-800” на международния екип от следователи, сред които 45 са само от Украйна.

Последните в голямата си част са работели по разследването на драмата със свалянето на малайзийския полет МН17 над Донбас през юли 2014 г. и се смятат за утвърдени експерти. Драмата в предградията на Техеран в сряда сутринта възникна няколко часа след като Иран заповяда серия

от ракетни удари срещу бази в Ирак, използвани от американски и коалиционни военнослужещи.

Сто седемдесет и шестима души на борда на самолета загинаха при катастрофата, в голямата си част ирански граждани, или канадци от ирански произход.

Експерти по сигурността на въздухоплаването настояват че на гражданския самолет на Украинските международни авиолинии не е трябвало въобще да бъде разрешавано излитане от международното летище “Имам Хомейни” в момент на открити военни действия. Назначаването на летателен план успоредно на посоката на ракетните удари, също се смята за огромна грешка.

Междувременно, в следващите 72 часа от трагедията, мнозинството международни авиокомпании обявиха, че прекратяват за неопределено време полетите си до Иран, до изясняване на ситуацията в региона. Катарските авиолинии остават единственият превозвач, който до момента не се е отказал от полети над Иран и Ирак, посочват наблюдатели.

Коментари

Задължително поле