Иран обяви САЩ за "спонсор на тероризма"

Върховният съвет за национална сигурност на Иран официално призна Централното командване на САЩ (CENTCOM) за терористична групировка. Това решение е отговор на включването на иранската Революционна гвардия в списъка на чуждестранните организации, считани за терористични в САЩ, съобщи иранската държавна радио-телевизия.

„Съветът за сигурност на Ислямска република Иран решително осъжда незаконното и опасно решение на американския режим за включване на Революционната гвардия в списъка на „чуждестранни терористични организации“ и в отговор обявява Съединените американски щати за „държава, подкрепяща тероризма“, а Централното командване на американските въоръжени сили, както и силите, свързани с тях, „терористична групировка“, се казва в изявлението на Съвета за национална сигурност.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати са решили да включат Революционната гвардия на Иран в списъка на чуждестранните терористични организации. От своя страна държавният секретар Майк Помпео заяви, че след решението на Белия дом относно гвардията банките и компаниите по целия свят трябва да се откажат от транзакции както от самия Корпус, така и от свързаните с него компании.

Припомняме, че CENTCOM отговаря за планирането на операциите на американските военни в случай на сблъсъци в регионите на Близкия изток, Източна Африка и Централна Азия. В момента CENTCOM отговаря за всички военни операции на САЩ в Ирак и Афганистан.

Коментари

Задължително поле