Иран плени британски танкер в Ормузкия проток

Снимка: Архив

Иранската Революционна гвардия обяви в петък, че е конфискувала британски танкер в стратегическия Ормузки проток, тъй като морският съд е нарушавал „международните морски правила“, предава АФП.

Танкерът „Стена Имперо“ е бил „конфискуван от Революционната гвардия по молба на Ормозганското пристанище и морска организация, когато корабът е преминавал през Ормузкия проток, тъй като не е уважил международните морски правила“, се казва в официално съобщение на гвардията.

Танкерът е плавал под британски флаг с крайна дестинация Саудитска Арабия, съобщи Би Би Си. Собствениците на „Стена Имперо“ заявиха, че са изгубили контакт с кораба, като морският съд се е „насочвал към Иран“.

Според компанията, на борда на кораба има 23 души екипаж, като по последни данни, към него се е приближавали „неидентифицирани малки лодки и хеликоптер“. Това се е случило в района на Ормузкия проток.

Британският „Форин офис“ обяви, че е в ход „спешна“ проверка на информацията. Правителственият извънреден комитет „Кобра“ ще се срещне за да обсъди инцидента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия