Иран, „Хизбула“ и мафията финансират терора с кокаин

В акция на ирландските спецчасти през септември на търговски кораб бяха открити 2200 килограма кокаин.

Босове на италианската камора се крият в Техеран, откъдето дирижират трафика

Ирландия е входната врата за наркотиците в Европа

Организираната престъпност помага за преодоляване на санкциите

Ислямска република Иран, ливанската шиитска военизирана организация “Хизбула”, италианската камора и организираната престъпност в Ирландия и Нидерландия дирижират международния наркотрафик, като с част от огромните си печалби пълнят арсеналите в Близкия Изток и финансират тероризма - обяснява в задълбочено разследване римският всекидневник “Република”.

Според вестника става дума преди всичко за кокаин, който поне от десетина години пристига с контейнери в белгийски, германски, италиански и нидерландски пристанища и после пълни пиаците на цяла Европа за дрога на дребно. Като щабквартирата за ръководство на операциите по доставките и разплащанията чрез препрани най-вече в турски банки пари била в Бейрут, но напоследък все по-важна роля придобивал африканският пристанищен град Абиджан - бившата столица на държавицата Бряг на Слоновата кост.

“Република” основава твърденията си на информации от службите за борба с наркотрафика в САЩ и Западна Европа, които били сглобили истински пъзел на разпрострялата се върху три континента мрежа за търговия с кокаин, изплетена от агенти на специалните служби на Иран, от тартори на Хизбула и известни на силите за сигурност мафиоти. Става дума за боса на организираната престъпност в Ирландия и бивш боксьор Даниел Кинахан, за асото на неаполитанската камора Гаетано Скитино, за командващия незаконните трафици в Нидерландия Рик Ван дер Бук, за чилийския аферист Ричард Рикелме Вега и за босненския далавераджия Един Гачанич. Всички те до неотдавна живеели охолно в Дубай, но били принудени от местните власти да емигрират, като най-вероятно били намерили подслон в иранската столица Техеран и аятоласите им били предоставили възможност да инвестират аворите си в баровски курорти на прочулия се с непривичния за ислямската държава лукс остров Киш.

Последното доказателство за общите далавери на европейските мафиоти с иранските специални служби според “Република” е резултатът от истински екшън на антитрафикантите в края на септември. Той се разиграва край бреговете на Ирландия, където въоръжени представители на местните специални сили се спускат от вертолет върху палубата на търговски кораб, който при пътуването си от Южна Америка няколко пъти е сменял собствеността и името, явно с цел да заблуди евентуални преследвачи.

При обстойния тараш на плавателния съд ченгетата откриват 2200 килограма кокаин, но по-важна може би е другата им “находка” - капитанът и деветимата членове на екипажа са иранци, при това не обикновени моряци, а активни участници в наркотрафика и най-вероятно агенти на специалните служби на Техеран. После стартира разследване, което трябва да идентифицира получателя на доставката, а той според ирландските медии е Даниел Кинахан. Който е смятан за създател на най-мощния в света холдинг за трафик на кокаин и изобретател, пак според медиите, на “макро мафия” с босове цитираните четирима босове на организирната престъпност в Италия, Нидерландия, Чили и Босна и Херцеговина.

“Република” твърди още, че мафиите по света напоследък умело се вплитат в похватите на Иран, Русия, Сирия и други държави за преодоляване на наложените им от Запада санкции и ембарго. “Опитът показва, че въоръжените конфликти и военните икономики представляват нещо като идеалното място за обитаване от организираната престъпност. Защото те благоприятстват неконтролираното разширяване на логистичните мрежи и незаконния трафик, управляван от мощни престъпни организации”, казва пред “Република” италианският прокурор и антимафиот №1 Джани Мелило. И допълва: “Би било достатъчно да си спомним за случилото се на Балканите при насилственото разпадане на бивша Югославия, за да измерим конкретно риска, генериран в много по-голяма степен от конфликтите, които продължават в Източна Европа и Близкия Изток”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят