Иран ще търси смяна на модела

Хасан Рохани

Случилото налага промяна на институциите, настоява Роухани

Украйна е внесла официално искане за “черните кутии”

Президентът на Иран Хасан Роухани призова за генерална промяна в управлението на страната, признавайки отговорността на неговото правителство за свалянето на украинския пътнически самолет преди седмица, при катастрофата на който загинаха 176 души, предадоха световните агенции.

В телевизионно изявление в сряда иранският държавен глава призова за национално единство и обединение, след като забавянето на властите да признаят участието си в драмата предизвика стотици хиляди иранци да излязат на протести, продължаващи вече пети ден. По-рано бе обявено че прокуратурата на Украйна е внесла официално искане до властите в Техеран да й бъде предадени “черните кутии” от сваленият пътнически самолет, за което в Киев ще бъдат иранските официални лица, които да дадат оценка дали Украйна разполага с необходимите съоръжения да извършването на щателна проверка.

Успоредно на изявлението, иранският президент Хасан Роухани потвърди че в страната ще бъдат произведени парламентарни избори на 21 февруари, които ще бъдат оценени като “първи етап” към новата реформа на институциите в Ислямската република.

Коментари

Задължително поле