Ирина Винер – от гадже на затворник до милиардерша

Ирина Винер не пести истерични крясъци към гимнастичките, които иначе нарича свои деца.

Истеричната треньорка няма да се явява на международни състезания 2 години

Развежда се с узбекския крез Алишер Усманов след наложените му санкции

Името на Ирина Винер будеше кошмари в няколко поколения български художествени гимнастички и техните треньорки. И Нешка Робева, и Илиана Раева неведнъж са имали стълкновения с нея на международни състезания, където шефката на руската художествена гимнастика и треньор на националния отбор на Русия бе негласен тартор.

Тя командваше Техническия комитет на международната федерация. Измисли и сегашните правила, според които техническата сложност на съчетанията получава по-голяма тежест от артистичното изпълнение. Тъкмо тези правила й изиграха лоша шега на олимпийските игри в Токио през 2021 г. Тогава хегемонията на Русия за първи път бе нарушена – златото при ансамблите дойде в България, а в индивидуалната надпревара го спечели Линой Ашрам от Израел. 

Бясна, Винер видя саботаж и политически заговор срещу Русия и отправи обидни думи към нашите момичета, израелката и съдиите. Заради тези й изказвания и други, по-раншни провинения, Международната федерация по гимнастика наложи забрана на напористата дама да участва или да получава акредитация за международни състезания, която важи за две години.

Запознанство покрай спорта

Ирина Винер доскоро беше негласният тартор на световната художествена гимнастика.

Шармантната дама със странни капели, потънала в кожи, тръгва от обикновена гимнастичка, за да се превърне в жена на приближен до Путин милиардер с имения, вили, яхта, луксозни автомобили, скъпи бижута и огромен дворец на гимнастиката в Лужники, кръстен на нейно име. Тази метаморфоза продължава с години и е показателна за възможностите на посткомунистическото тоталитарно общество.

Ирина Винер е родена на 20 юли 1948 г. в Самарканд, Узбекистан, в еврейско семейство. Баща й е народен художник, член на Академията по изкуства на Русия. Майка й е прочут лекар отоларинголог в Ташкент. Момичето започва да тренира художествена гимнастика на 11 години, става три пъти шампионка на Узбекистан. Завършва Държавния институт по физическа култура и спорт на Узбекистан. От 1972 г. работи като треньор. Ражда син Антон през 1973 г., но за първия й брак не е известно нищо. 

Ирина и бъдещият й съпруг Алишер Усманов тренират в една и съща зала. Той е запален по фехтовката и още по-важно – син е на главния прокурор на Ташкент. Младежът завършва училище, а тя, пет години по-възрастна от него, тъкмо започва треньорската си кариера. Пътищата им се разделят за дълго време. Тя работи като треньорка в Ташкент, а той завършва международно право в МГИМО – ковачницата на висши ръководни кадри в тогавашния СССР, работи в Академията на науките на СССР, става генерален директор на Външноикономическата асоциация на Съветския комитет за защита на мира.

Предложение със забрадка

Винер винаги е имала подкрепата на съпруга си, милиардера Алишер Усманов.

Отначало Ирина не проявява интерес към младежа, който се оказва тежко влюбен в нея. Връзката им започва години по-късно, когато и двамата вече живеят в Москва, но е осъдена да мине през сериозни перипетии. През 1980 г. Усманов, заедно с двама свои приятели, синове на узбекски големци, е осъден за измами, получаване на подкуп в особено големи размери и разхищение на социалистическата собственост. Присъдата от 8 години той трябва да излежи в колония. Ирина обещава да го чака и дори няколко пъти му ходи на свиждане. Усманов й изпраща забрадка от затвора, което според узбекските традиции означава предложение за брак. Тя приема.

Годеникът излиза на свобода две години по-рано и двамата се женят, но не веднага, а през 1992 г., когато окончателно се установяват в Москва. Ирина става треньор в Центъра за олимпийска подготовка, Алишер се захваща с предприемачество. Реабилитиран е през 2000 г., когато Върховният съд на Узбекистан признава, че делото е било изфабрикувано. 

Кариерата на Усманов се развива стремително. С нея расте и богатството му, което през 2013 г. достига 17,6 млрд. долара и „Форбс“ го нарежда на първо място в класацията на руските богаташи. Днес Усманов е основен акционер в групата USM (49%), сред чиито активи са "Металоинвест", "Удоканска мед", "МегаФон", руско-китайската Alibaba Group AliExpress Russia и "Акерман цимент". През 2021 г. "Форбс" оценява състоянието му на 15,7 млрд. долара и го поставя на седмо място сред най-богатите руснаци. 

Богаташът благодетел

Едно от помещенията в дома на семейство Усманови в аристократичния район „Рубльовка“

През всичките години Усманов подкрепя не само морално, но и финансово жена си, а чрез нея – и руската художествена гимнастика. Построява огромен Център по гимнастика на територията на олимпийския комплекс Лужники, наречен „Ирина Винер“, където нейните възпитанички да тренират при най-добри условия. В годините след разпадането на СССР осигурява зали, внася от чужбина килими, уреди. Купува вила в Хърватия, в която гимнастичките да почиват и да се готвят за състезания. Често се случва момичета от отбора да живеят в дома на Ирина и Алишер.

Центърът по гимнастика „Ирина Винер“ в Лужники

Той самият не изоставя любимия си спорт – изкачва се до поста президент на Международната федерация по фехтовка със седалище в Лозана, който заема от 2008-а до миналата година. Оттегля се на 1 март 2022 г. след наложените му европейски санкции заради войната на Русия срещу Украйна и в момента постът е вакантен. Усманов притежава 30% от акциите на лондонския футболен клуб „Арсенал“, които продава през 2018 г. за 550 млн. долара.

Предизвестен развод

През февруари 2022 г. руският олигарх, който е един от най-приближените на Путин, попада под санкциите на Европейския съюз, месец по-късно – на САЩ и Великобритания. 156-метровата семейна яхта Dilbar на стойност 600 млн. долара, която е най-голямата в света и се води на името на сестрата на Усманов, е конфискувана и „арестувана“ в пристанището на Хамбург. Заплашени са и негови недвижими имоти в чужбина.

Треньорката е близка с Путин и член на Висшия съвет на неговата партия „Единна Русия“ от 2016 г.

Неочаквано през май 2022 г. милиардерът подава молба за развод с жена си след 30 години брак и близо 50 години съжителство. Делото преминава тихо през юни. Почти всички са убедени, че не става дума за „непоправими отношения“ между двамата, а за опит за спасяване на богатството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл