Ирландия легализира абортите след референдум

Католическа Ирландия одобри с огромно мнозинство либерализирането на един от най-строгите закони за абортите в Европа, показва екзит-пол на проведения вчера референдум. За отмяната на конституционната забрана върху абортите са гласували с 68% срещу 32%, според анкета сред 4000 гласоподаватели, извършена от социологическата компания Ipsos/MRBI за в. "Айриш таймс".

Ирландските гласоподаватели трябваше да отговорят дали искат да се отмени осмата поправка в конституцията на страната, забраняваща абортите. С вота за легализирането на абортите ирландките получат право да прекъсват нежелана бременност до 12-та седмица.

Жени, за които раждането представлява опасност за живота или здравето, ще имат право да прекъсват бременността си до 24-тата седмица. Осмата поправка бе приета с референдум през 1983 г. Тя поставя знак за равенство между майката и плода и забраняваше аборт при практически всички обстоятелства. Въпросът е толкова важен за ирландците, че гласуваха дори онези от тях, които работят или живеят в чужбина.

Католическата църква се обяви срещу отмяната на поправката с довода, че легализирането на абортите е директен път към разрешаването на евтаназията. Противниците на абортите се опасяват също, че промяната на конституцията може да доведе до изчезването на хора със синдрома на Даун, както се случи в Исландия, където се правят аборти почти в 100% от случаите с признаци на този синдром в ембрионите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа