Ирландската полиция започна акция срещу български маршрути за контрабанда

Ирландската полиция стартира акция срещу превозвачески компании, които оперират в гранични райони, като особено внимание е отделено на „български маршрути за контрабанда“, за които се смята, че се използват от престъпници за нелегален внос в страната, съобщава изданието „Джърнал“. Това се случва малко след като в Есекс, Великобритания беше задържан камион с българска регистрация, в който бяха открити 39 мъртви виетнамци

Вчера органите на реда в Ирландия съобщиха, че са провели за значителен брой обиски в района на Монахан (северната част на Ирландия), извършени от Бюрото за незаконно придобито имущество. Конфискувани са голям брой превозни средства и документация.

Акцията не е свързана с разследването на трагедията с камиона от Есекс, подчертава полицията. Но тя е получила информация за предполагаеми незаконни контрабандни операции, извършвани преди около две седмици по границата със Северна Ирландия.

Източници, запознати с разследването, заявяват пред "Джърнал", че „значителна информация“ е предадена на полицията в Ирландия и Северна Ирландия за незаконна търговия, свързана с регистрирани в България превозни средства и ирландския пазар.

В рамките на разследването са конфискувани няколко превозни средства, сред които и регистриран в България камион. Около 20 банкови сметки с над 200 000 евро са запорирани. Конфискувани са още документи, електронни устройства и пари в брой.

Ирландската полиция заяви, че разследването е от миналата година, но от две седмици е получило нов тласък. Органите на реда отдавна имат подозрения към регистрираните в България, много от тях във Варна, превозни средства, които оперират в Ирландия.

Вчерашните обиски са свързани с дейността на семейство, което има компании в Ирландия, в Северна Ирландия и в България.

Властите поддържат връзка с българските органите на реда.

Коментари

Задължително поле