Искаме ЕК да спре вноса на стари дизели

Коли, забранени да се движат в Западна Европа, да не могат да се карат и у нас

Мерките ще станат факт след 2020 г.

Осем държави подкрепиха предложението на България ЕК да въведе мерки срещу вноса на стари дизелови автомобили в Източна Европа. Те предвиждат коли, които имат забрана да се движат по пътищата в някои западноевропейски държави, заради завишените им вредни емисии, да нямат право да се карат и у нас.

Идеята беше представена от министъра на околната среда и водите Нено Димов пред Съвета по околна среда на ЕС в Люксембург. Зад нея освен съвносителите Полша и Словакия застанаха и Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария.

Все по-голям брой градове в Западна Европа въвеждат забрани за движение на дизелови автомобили, които замърсяват въздуха. В резултат вече е факт напливът на употребявани коли от държави членки с високи доходи на глава от населението към такива с ниски. Това създава риска и от т.нар. “вътрешно изтичане на въглерод” в рамките на транспортния сектор на ЕС, подчерта министър Димов. По думите му в момента, в който се забрани дадена стока на една територия, цената й пада и тя става привлекателна за други пазари. Според него държавите, които въвеждат подобни забрани, не трябва да могат за “изнасят” коли, които не отговарят на определени стандарти.

Еврокомисията е поела ангажимент да работи за приемането на такива мерки, като това най-вероятно ще стане след 2020 година.

Коментари

Задължително поле