Искане на заведенията: По-нисък ДДС и за храна за вкъщи

Оборотът на половината заведения е намалял с 40-50%.

Оборотът е паднал с 50%

Собственици на заведения настояват за по-нисък ДДС от 9% и за доставки на храна по домовете. „Храната, която се поръчва за вкъщи или за офиса, се приготвя от абсолютно същия персонал и не виждаме причина и никаква логика в това тя да бъде изключена от диференцираната ставка“, казва Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

От бранша мотивират искането си с това, че половината от заведенията са загубили между 40 и 50 на сто от оборота си в резултат на Covid-кризата. Същевременно разходите на ресторантите за предпазни средства – маски и дезинфектанти, най-често са от 200 лв. до 2000 лв. на месец.

65% от собствениците на заведения настояват намаленият ДДС от 20 на 9 на сто да остане постоянна, а не временна мярка, показва анкета сред бранша.

По-ниската ставка на ДДС от 9% за ресторантски и кетъринг услуги, книги, бебешки храни и пелени влезе в сила от 1 юли. Предвидено е това да е временна мярка за подпомагане на бранша и да бъде в сила до 31 декември 2021 г. От началото на август по-ниският ДДС важи и за виното и бирата в заведения, за фитнеси и басейни.

Коментари

Задължително поле