Стоянка игра, за да живее На 97 голямата актриса слезе от сцената на живота

Алкохолът е ключов фактор за оцеляването на човешкия вид

Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

Искат джендърно равновесие в зоомузеите Британски учени са загрижени за самките

Важно е да се гарантира, че по-дребните особи от женски пол не трябва да остават без внимание

Ярък пример на психоза около джендърното равенство демонстрираха британски учени. В музейните колекции от птици и бозайници няма полово равновесие, казват те. Колекциите са непропорционално изкривени в полза на самците, дори ако броят на самките от този вид надвишават броя на самците в природата.

Това заключение направиха учени, водени от Натали Купър, изследовател от отдела по природни науки на Лондонския музей по естествознание. За това се говори в проучване, публикувано от списанието Proceedings of the Royal Society B. Купър и нейните колеги са проучили над 2,5 милиона експонати от пет международни колекции, някои от които са съставени преди повече от един век. Те са открили, че 40% от изложените в музеите експонати на птици са самки, а сред бозайниците този процент е 48%. Купър обяснява това с факта, че мъжете са по-склонни да събират и да се занимават с музейните колекции и следователно са отдавали своите предпочитания на мъжките екземпляри. Освен това самците на много от животинските видове са по-едри и по-ярки, така че за ловците е по-лесно да ги проследят и ловят.

Полът на много от експонатите изобщо не е посочен и учените изискват да се компенсира този пропуск. Но сред тези неидентифицирани препарирани животни се намират и женски. Защо музейните работници не проявяват дължимото уважение към тях?

„Ето защо е важно да се гарантира, че по-дребните особи от женски пол не трябва да остават без внимание. Пренебрегвайки самките (това са 48 процента сред колекциите?), ние получаваме непълна картина на живота“ – казва Купър.

„Надявам се, че като признаем този проблем и наемем повече жени в тази традиционна „мачо“ сфера за колекциониране, можем да направим положителни промени в бъдеще“, заключава изследователката.

Превод за “Труд” Павел Павлов

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.