Искат джендърно равновесие в зоомузеите

Британски учени са загрижени за самките

Важно е да се гарантира, че по-дребните особи от женски пол не трябва да остават без внимание

Ярък пример на психоза около джендърното равенство демонстрираха британски учени. В музейните колекции от птици и бозайници няма полово равновесие, казват те. Колекциите са непропорционално изкривени в полза на самците, дори ако броят на самките от този вид надвишават броя на самците в природата.

Това заключение направиха учени, водени от Натали Купър, изследовател от отдела по природни науки на Лондонския музей по естествознание. За това се говори в проучване, публикувано от списанието Proceedings of the Royal Society B. Купър и нейните колеги са проучили над 2,5 милиона експонати от пет международни колекции, някои от които са съставени преди повече от един век. Те са открили, че 40% от изложените в музеите експонати на птици са самки, а сред бозайниците този процент е 48%. Купър обяснява това с факта, че мъжете са по-склонни да събират и да се занимават с музейните колекции и следователно са отдавали своите предпочитания на мъжките екземпляри. Освен това самците на много от животинските видове са по-едри и по-ярки, така че за ловците е по-лесно да ги проследят и ловят.

Полът на много от експонатите изобщо не е посочен и учените изискват да се компенсира този пропуск. Но сред тези неидентифицирани препарирани животни се намират и женски. Защо музейните работници не проявяват дължимото уважение към тях?

„Ето защо е важно да се гарантира, че по-дребните особи от женски пол не трябва да остават без внимание. Пренебрегвайки самките (това са 48 процента сред колекциите?), ние получаваме непълна картина на живота“ - казва Купър.

„Надявам се, че като признаем този проблем и наемем повече жени в тази традиционна „мачо“ сфера за колекциониране, можем да направим положителни промени в бъдеще“, заключава изследователката.

Превод за “Труд” Павел Павлов

Коментари

Задължително поле