Искат мярката 60/40 да се удължи

Бизнесът, синдикатите и правителството обсъдиха ефекта от мярката 60/40.

Може да има нови правила

Мярката 60/40 да се удължи и след 10 септември, категорично поискаха работодателските организации и синдикатите след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден ефектът от мярката. До края на месеца трябва да са ясни новите изисквания по нея, призова председателят на АИКБ Васил Велев.

Той, както и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, поискаха да се изготви антикризисен закон, в който да се запишат всички мерки, които ще важат не само сега при пандемията от коронавируса, а и при други такива ситуации. Според Велев в сравнение с другите антикризисни мерки, мярката за запазване на заетостта стартира най-бързо и имаше най-добър ефект като покритие. Той обърна внимание, че от 1 юли до 30 септември мярката е коренно различна и призова компаниите, които имат спад на доходите с повече от 20%, да се възползват от нея.

Синдикати, работодатели, Министерството на здравеопазването се обявиха против предложението на „Обединени патриоти” ТЕЛК-решенията да се обжалват от НОИ пред административните съдилища, както и осигурителния институт да изисква допълнителни прегледи и изследвания при съмнения за злоупотреби.
Идеята се подкрепя само от Министерството на труда и социалната политика.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” и Димитър Бранков от БСК обявиха, че обжалванията пред съда, а не пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), ще натовари допълнително съдилищата без гаранция, че повторните прегледи ще са обективни.

Коментари

Задължително поле