Испания остава без премиер

Педро Санчес (вляво) и крал Фелипе VІ

Испанският крал Фелипе VІ реши да не започва нов кръг от консултации с лидерите на политическите партии за съставянето на правителство, след вторият пореден неуспех за седмица на лидерът на социалистите Педро Санчес да получи подкрепата на парламента на страната, предаде БТА.

Това се казва в разпространено в петък съобщение на кралския двор за резултатите от срещата на монарха с председателката на Конгреса на депутатите (долната палата на парламента) Меричел Батет. Отбелязва се, че по този начин държавният глава дава на политическите сили време да се опитат да постигнат споразумение относно избирането на бъдещия премиер.

В четвъртък Конгресът на депутатите не можа да утвърди при повторно гласуване кандидатурата на и.д. шефа на правителството, лидера на Социалистическата партия Педро Санчес за премиер.

Сега представените в парламента политически сили имат два месеца, за да се опитат да постигнат съгласие по този въпрос. През този период лидерът на социалистите може отново да се опита да получи доверие в Конгреса. Ако в установения срок така и не бъде утвърден премиер, двете камари на парламента ще бъдат разпуснати и ще бъдат свикани извънредни избори, които може да се състоят през ноември.

Коментари

Задължително поле