Испания ще прилага ваксината на AstraZeneca само на хора над 60 години

Заводът в Балтимор прекратява производството на ваксината на “АстраЗенека”.

Испанските власти решиха от днес дози от ваксината срещу COVID на компанията AstraZeneca да бъдат поставяни само на хора над 60 години, предаде Ройтерс. Решението бе взето, след като европейските и британските здравни власти установиха, че има потенциална връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на тромби в организмите на ваксинираните с нея.

"Ваксинационната стратегия се променя и от утре само хората над 60 години ще бъдат ваксинирани с AstraZeneca", заяви вчера на пресконференция испанската здравна министърка Каролина Дариас след среща с регионални лидери. Тя съобщи, че днес ще бъде взето решение дали на хората, на които вече е поставена една доза от ваксината на AstraZeneca, да бъде поставена и втора доза.

Решението на испанските власти бе предшествано от отправената от властите на Италия препоръка ваксината на AstraZeneca да бъде поставяна само на хора над 60 години и от призива на британските власти хората на възраст под 30 години да се ориентират към друга ваксина, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа