Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Временно изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес отхвърли призива на лидера на Каталуния Ким Тора за диалог, заявявайки му, че той първо трябва да осъди сепаратистките размирици в Барселона, предаде БТА.

"Господин Тора трябва първо остро да осъди насилието, нещо, което не е направил досега", посочи Санчес в изявление след призива на Тора към централното правителство за преговори, чрез които да бъде намерен изход от кризата.

Санчес призова още Тора да отдаде дължимото на многото каталунци, които не желаят независимостта на богатата североизточна област и които искат да се възстанови съвместното съществуване, засегнато от движението за независимост. Санчес повтори позицията на неговата Испанска социалистическа работническа партия, че Каталуния няма да получи независимост, тъй като това е незаконно.

През последните няколко дни Каталуния е разтърсвана от протести, след като Върховният съд на Испания осъди на затвор девет сепаратистки лидери заради неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г. с незаконен референдум.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа