Испанци разработват микроракета за борба с дронове

Испанска отбранителна компания Instalaza започна разработването на ултра-малка и ултра-евтина противовъздушна ракета, предназначена да унищожава дронове.

Според портала Infodefensa зенитната микроракета все още е в процес на разработка. Очаква се тя да има дължина на корпуса 90 сантиметра и стартово тегло 3 килограма. Обсегът на действие на ракетата е 4 километра, но при изстрелване в режим въздух-повърхност.

Предполага се, че бойната глава ще има осколочно-фугасно оборудване, но масата на бойната глава все още не е известна. Предвижда се навигацията на ракетата да се осъществява с помощта на инерционна система и лазерно насочване към целта.

Според плана малогабаритната ракета трябва да бъде създадена през тази година. Министерството на отбраната на Испания одобри финансиране за проекта.

Испанците искат да създадат възможно най-евтината противовъздушна ракета, чиято цена ще бъде значително по-ниска от цената на всеки вражески дрон. 

За пускова платформа на микроракетата испанците са решили да използват Alcotan 100, испанския аналог на преносимата ракета система NLAW, която е оборудвана с лазерен далекомер и балистичен калкулатор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии