Истината за Балканска Звезда и Елпром Харманли

В редакцията се получи писмо от управителя на предприятието „Балканско звезда” - Троян Борис Бояджиев, което той определя като „право на отговор” на публикация във вестника от 28.06. 2017 година озаглавена „21 крадени милиона се въртят около Троян, май” . За съжаление в писмото на господин Бояджиев не се съдържат отговори на поставените в споменатата публикация проблеми относно приватизацията на предприятието, роднинските му връзки с осъдения за кражба на 21 милиона лева от Алфа банк Петко Митевски и други. Освен това в текста се засягат личности, към които в публикацията на „Труд” няма отношение. По тези причини ще се ограничим с цитиране само на част от писмото на господин Бояджиев, в която той твърди за конкретна неистина в материала на вестника и която засяга конкретен човек - бивш ръководен кадър в предприятието „Балканска звезда”. В отговора на господин Бояджиев се казва :

„...Не отговаря на истината изложеното в статията, че „Балканска звезда” ЕООД прави опит да стартира производството на електро-мотори от 2011 г. Дружеството ги произвежда от много по-ранен времеви период... Още по-невярно е твърдението, че този „опит” е свързан с личността на г-н Теодор Енев и „приключва, когато през 2016 г. инж. Енев се връща обратно в някогашната „Елма АД”.

 

А ето какво отговори на твърденията на господин Бояджиев инж. Енев, попитан от „Труд“:

Г-н Енев е освободен от „Балканска звезда” ЕООД поради обща некомпетентност и сериозни финансови нарушения, нанесли щета на дружеството, и за които са сезирани съответните държавни органи...”

Многократно бях канен да започна работа в Елпром Харманли, но отказвах по две причини. Първата причина е свързана с това, че Харманлииския Елпром никога не е правил мотори като хората, второ винаги са крали специалисти от Елма, защото нямат нито експертиза, нито опит, нито качество.

Мога да преведа пример, там започнаха много мой колеги от Елма като инж.Пенчо Адърски, инж.Калчев, .... и до сега работят Елпромци там. Обратното е невъзможно, никага не е имало специалист от Харманли, който да започне в Елма, това никой нямаше да го допусне, дори и Банев, който съсипа Елма.

Връщам се на темата свързана с Елпром Харманли. През 2011г. края на годината се говореше, че Елма е във фактически фалит, а Елматех е тръгнала по пътя на Елма и аз реших да говоря с Бояджиев, като му абясних, че мога да се захвана с Балканска звезда и да започна да произвеждам мотори тук. Така и стана есента на 2011г. започнахме да правим моторите на Елма в цеха на Балканска Звезда, доколко е законно незнам, но Бояджиев имаше цялата документация в оригинал на Елма. Така започнах и успях да направя предприятието печелившо, нещо което никога не се бе случвало до сега там. Дали е било честно към Елма, мисля, че не , но бях заблуден от Бояджиев. Борис Бояджиев твърдеше, че иска да развива бизнес, а той е искал да унищожи Елма и Елматех и след това да остане само Елпром Харманли. Това го разрбах няколко седмици преди да бъда изгонен от Балканска Звезда. Защо Бях изгонен ли, защото попитах Бояджиев кога ще представяме и Балканска звезда като производител на мотори, а не само Елпром Харманли, а той каза, че в момента в който Елматех фалира, ще закрие Балканска звезда и в Троян няма да има и спомен от индустрия. Изсмя се подло и щастливо, като да е било детска мечта. Това бе края в отношенията ни, тогава разбрах в какво съм участвал. над 30 години от живота ми минаха в Елма и аз се гордея с това, но да я съсипя, не! Така бях изгонен, но се гордея с това. Започнах веднага след това в Елпром Троян, като получих всички съпътстващи заплахи, обиди, сплашвания, и какво ли не от Бояджиев. Нямате си идея за какъв човек става на въпрос, колко хора е унищожил и съсипал. Поради тази причина до сега мълчах, но преди близо седмица подадох сигнал в прокуратурата и полицията и ще говоря.

Коментари

Задължително поле