Историк номиниран от ВТУ за Почетен гражданин на Велико Търново

Ръководството на Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий" номинира проф. Иван Тютюнджиев за почетен гражданин на старата столица.

Званието се връчва всяка година на празника на болярския град – 22 март. Кандидатурата на проф. Тютюнджиев се подкрепя единодушно от целия състав на Академическия съвет.

„Той е от поколението, което направи и продължава да прави много за авторитета на Велико Търново, на Великотърновския университет, за проучването на историята на града като многовековен, културен и духовен център на България”, изтъкна колегата му проф. Пламен Павлов.

Според него творческите постижения на проф. Тютюнджиев са известни на неговите колеги, но те трябва да станат достояние на много повече хора. Той проучва историята на Търновската митрополия от 15 до 19 век. В изследванията си ученият доказва с документи, голяма част от които са открити в гръцки архивохранилища и други чуждестранни колекции и библиотеки, че Търновската митрополия е наследник на Патриаршията от времето на Евтимий. Има принос в изследването на българската анонимна хроника от 15 век.

"Предпоследната му книга „Дневникът на Светата Търновска митрополия” е безценен извор за нашето Възраждане, за църковните борби, въобще за състоянието в старата българска столица в навечерието на Освобождението. Той има широк спектър от изследвания, в които синтезира постиженията на науката по големи теми, като тази за историята на Българската църква, за българо-руските и българо-гръцките отношения”, подчерта проф.Павлов.

Проф. Иван Тютюнджиев е възпитаник на Великотърновския университет. Като преподавател във висшето училище работи от 1974 г. Декан е на Историческия факултет, а през годините е бил ръководител на катедра „Стара и средновековна история, археология и етнография”, зам.-ректор по международната дейност. Почетен професор е на Тверския държавен университет. От 2011 г. управлява международната магистърска програма „Културно-историческо наследство в България и Русия” съвместно с Историческия факултет на руското висше учебно заведение. През 2016 г. бе награден с Почетния знак на ректора на ВТУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони