Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Историк номиниран от ВТУ за Почетен гражданин на Велико Търново

Ръководството на Великотърновския университет “Св.Св.Кирил и Методий” номинира проф. Иван Тютюнджиев за почетен гражданин на старата столица.

Званието се връчва всяка година на празника на болярския град – 22 март. Кандидатурата на проф. Тютюнджиев се подкрепя единодушно от целия състав на Академическия съвет.
„Той е от поколението, което направи и продължава да прави много за авторитета на Велико Търново, на Великотърновския университет, за проучването на историята на града като многовековен, културен и духовен център на България”, изтъкна колегата му проф. Пламен Павлов.

Според него творческите постижения на проф. Тютюнджиев са известни на неговите колеги, но те трябва да станат достояние на много повече хора. Той проучва историята на Търновската митрополия от 15 до 19 век. В изследванията си ученият доказва с документи, голяма част от които са открити в гръцки архивохранилища и други чуждестранни колекции и библиотеки, че Търновската митрополия е наследник на Патриаршията от времето на Евтимий. Има принос в изследването на българската анонимна хроника от 15 век.

“Предпоследната му книга „Дневникът на Светата Търновска митрополия” е безценен извор за нашето Възраждане, за църковните борби, въобще за състоянието в старата българска столица в навечерието на Освобождението. Той има широк спектър от изследвания, в които синтезира постиженията на науката по големи теми, като тази за историята на Българската църква, за българо-руските и българо-гръцките отношения”, подчерта проф.Павлов.

Проф. Иван Тютюнджиев е възпитаник на Великотърновския университет. Като преподавател във висшето училище работи от 1974 г. Декан е на Историческия факултет, а през годините е бил ръководител на катедра „Стара и средновековна история, археология и етнография”, зам.-ректор по международната дейност. Почетен професор е на Тверския държавен университет. От 2011 г. управлява международната магистърска програма „Културно-историческо наследство в България и Русия” съвместно с Историческия факултет на руското висше учебно заведение. През 2016 г. бе награден с Почетния знак на ректора на ВТУ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.