31-годишен мъж с шанс за втори живот след трансплантация във ВМА

Австралия признава Йерусалим за столица на Израел

BMW X5 – и по-красив, и по-умен, и по-проходим

Каракачанов: Корупция няма, армията не може да стои гладна "Чашата ми преля за Македония", призна вицепремиерът

Прокурор: Самоубийство е основната версия за смъртта на шефа на КАТ-Казанлък

Валентин Касабов: Манипулация принуди Валери Симеонов да подаде оставка

В Симитли видяха на живо Купата на шампионите, притежание на Реал Мадрид

Спасеният в Пирин младеж: Усетих, че не мога да продължа

Защо Нова година е като тъщата?

ЕК покани Русия и Украйна на преговори за газа

Донецка народна република приведе аемията си в пълна бойна готовност

Валежите продължават и днес

400 оръдия осигуряват ски сезона в Банско Електромобили ще могат да зареждат на две екологични станции

Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Историк номиниран от ВТУ за Почетен гражданин на Велико Търново

Ръководството на Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ номинира проф. Иван Тютюнджиев за почетен гражданин на старата столица.

Званието се връчва всяка година на празника на болярския град – 22 март. Кандидатурата на проф. Тютюнджиев се подкрепя единодушно от целия състав на Академическия съвет.
„Той е от поколението, което направи и продължава да прави много за авторитета на Велико Търново, на Великотърновския университет, за проучването на историята на града като многовековен, културен и духовен център на България”, изтъкна колегата му проф. Пламен Павлов.

Според него творческите постижения на проф. Тютюнджиев са известни на неговите колеги, но те трябва да станат достояние на много повече хора. Той проучва историята на Търновската митрополия от 15 до 19 век. В изследванията си ученият доказва с документи, голяма част от които са открити в гръцки архивохранилища и други чуждестранни колекции и библиотеки, че Търновската митрополия е наследник на Патриаршията от времето на Евтимий. Има принос в изследването на българската анонимна хроника от 15 век.

„Предпоследната му книга „Дневникът на Светата Търновска митрополия” е безценен извор за нашето Възраждане, за църковните борби, въобще за състоянието в старата българска столица в навечерието на Освобождението. Той има широк спектър от изследвания, в които синтезира постиженията на науката по големи теми, като тази за историята на Българската църква, за българо-руските и българо-гръцките отношения”, подчерта проф.Павлов.

Проф. Иван Тютюнджиев е възпитаник на Великотърновския университет. Като преподавател във висшето училище работи от 1974 г. Декан е на Историческия факултет, а през годините е бил ръководител на катедра „Стара и средновековна история, археология и етнография”, зам.-ректор по международната дейност. Почетен професор е на Тверския държавен университет. От 2011 г. управлява международната магистърска програма „Културно-историческо наследство в България и Русия” съвместно с Историческия факултет на руското висше учебно заведение. През 2016 г. бе награден с Почетния знак на ректора на ВТУ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.