История и истерия след „македонската земя“

Славянската писменост дойде от “македонската земя”, заяви на 24 май руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов. Думите му предизвикаха остри реакции у нас, а междувременно “Труд” потърси мнението на експерти.

Руският президент Владимир Путин е избрал позволяваща разнообразни тълкувания фраза, че кирилицата е дошла от “македонска земя”. Причината е, че екипът му е бил наясно с официалното мнение на компетентните руски власти по въпроса. Това посочи в своя позиция по казуса директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Според премиера Бойко Борисов подобни изявления на 24 май са провокирали остри реакции сред българските граждани. На среща с руския посланик у нас Анатолий Макаров той изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.

“Правим и ще правим всичко възможно за това нашите отношения да бъдат възможно най-добри и винаги ще се стремим към това”, заяви посланик Макаров след срещата в Министерския съвет, а междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи: “Още по времето на Римската империя регио­нът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония, затова по този въпрос всичко би трябвало да е пределно ясно и понятно”.

“Вчера (24 май - б.а.) беше един светъл празник за всички славяни, за всички народи, които използват кирилицата. Ако искаме наистина славянските народи да стоят обединени, това може да стане само ако уважаваме историята. А тя много ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация и култура”, заяви по въпроса и президентът Румен Радев.

“Използването на историята като разменна монета в политиката невинаги води до желания резултат”, допълни той преди срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО в Брюксел.

В парламента основата тема също бе изказването на руския президент и реакциите след това.

 

Д-р Тодор Чобанов:

Византия вижда в българите бъдещи християни

“Първият славянски език, получил азбука, писменост и литература, е българският. Това е така, защото в съседство с могъщата културно Византия се простира езическа все още тогава България и гравитиращи към нея славянски племена, в които империята вижда бъдещи християни. Божието слово се възприема най-добре на роден език и това е голямото интелектуално откровение на Кирил и Методий. Именно затова те създават глаголицата, с която започва християнизацията на България. Глаголицата обаче е твърде сложна графично и още в края на IX век в центровете на българската държавност - Плиска, Преслав и Охрид - е наложена нова графична система.”, заяви в своя позиция зам.-кметът на София по културата.

 

Акад. Георги Марков:

Въпрос е на руска външна политика, а не на наука

“Изказването на руския президент не е изненада, тъй като Русия исторически има периодично различни любими по-малки славянски сестри, да кажа и аз като Достоевски. Сърбия беше любимата сестра на царска Русия, ние бяхме 45 години любимата по-малка сестра на СССР. Днес ние сме в НАТО и ЕС. И сега пак Сърбия е любимата сестра, но към нея присъединяват и Македония. Това е въпрос на руска външна политика, а не на наука. Защото в Москва учените знаят за кирилицата, че е българска азбука. Вина имат и българските политици, особено бившият президент Плевнелиев. Колегите ми в Москва се чудят защо така бързо обръщаме палачинката. Казвам им - едно са политиците, друго е народът”, заяви историкът пред “Труд”.

 

Проф. Пламен Павлов:

Това не са случайни думи, а страната ни е на прицел

“Изявлението на президента Путин, макар направено и някак между другото във формата на дипломатическия протокол, въобще не е случайно и не е грешка и незнание. Това е последователна руска политика, поне от последните няколко години, за дестабилизация на Западните Балкани и целия Европейски съюз. И тук несъмнено България е на прицел. Това не са случайни думи. В Средновековието по времето на светите братя Кирил и Методий македонска земя е Одрин, македонска земя е Пловдив, македонска земя е Източна Тракия. И това е до XVII-XVIII век, даже и до по-късно. Азбуката, която използва Русия, не е дадена от никаква македонска земя, тъй като тя тогава не съществува”, заяви историкът пред “Труд”.

 

Проф. Божидар Димитров:

България трябва да е доволна от изказването на Путин

“Всеки държавник от този ранг се подготвя при среща с омолог какво да каже на госта си. При такива посещения трябва да кажеш нещо, което да поласкае самолюбието на госта, но да внимаваш това да не разсърди околни държави. Затова Путин не е казал нито, че азбуката е получена от Македония, нито от македонския народ. Казал е “македонската земя”. От изявлението му би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство. Могат да бъдат доволни и българите, но не са. Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му”, заяви директорът на Националния исторически музей пред “Труд”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България