Италианецът Корадо Джондо: Доктор Емилова е свят човек

Мъжът открил у нас ценностите на здравословния живот

д-р Людмила ЕмиловаСпециално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Корадо Джондо бе сред жизнерадостната група италианци, дошли в края на лятото на Боровец заради медицинския център на д-р Емилова. Винаги усмихнати и готови да прегърнат сърдечно всеки нов познат, те са отличен пример за потребността да се обръща внимание на профилактиката, а не да се водят съдбовни битки с тежки заболявания.

Вместо да се обрича на болести, 42-годишният Корадо избрал да намери свой път за здравословен живот и през 2016 г. пристигнал при д-р Емилова. Българският медицински център вече бил спечелил доверието на сестрата и зетя на италианеца. Впечатлен от излъчването и високия им дух след престой в България, той ги последвал без колебание. И така се присъединили към международната общност, която редовно пътува до страната ни за пълноценна почивка и грижа за здравето при опитния екип на д-р Емилова. Тя със съжаление отбелязва, че сънародниците ни често чакат да ги застигнат тежки диагнози и търсят помощ, когато безнадеждността вече не просто чука на вратата, а я отваря със сигурен замах.

Корадо нямал сериозни оплаквания. Упоритото дългогодишно главоболие отдавал на заседналия начин на живот. Той живее в испанския град Малага и се занимава с онлайн търговия. В началото на 2018 г. преболедувал от варицела и изследванията му показали дефицит на витамин В12. В медицинския център му направили още изследвания и назначили лечение, съпътстващо плодолечението.

Преди да направи първата си програма при д-р Емилова, Корадо консумирал месо ограничено. Убеден бил, че е избрал правилно хранене, но от лекциите на лекарката разбрал, че прави най-често срещаните грешки в стремежа към здравословно меню. Включвал много тестени и сладки храни, пиел газирани напитки, приемал големи количества кисело мляко. С новите знания подредил режима си правилно и започнал да консумира много плодове и зеленчуци, ядки, семена, бобови храни. Съпругата му - кубинката Янислейдис, всеотдайно се грижи за семейното меню и експериментира с вегетариански и вегански рецепти. Много неща са заимствали от кулинарното училище в медицинския център на лекарката, където рецептите се изпълняват пред пациентите с подробни обяснения.

Янислейдис остава на плодове, чай и мед солидарно със съпруга си при идването им в България. Тя упорито е търсила в други европейски страни клиника като тази на д-р Емилова, но не открила такова съчетание на медицинско ниво, постоянно наблюдение, индивидуална програма за пациента, зареждаща природа и допълнителни занимания за всеки вкус. На Корадо Джондо и съпругата му допаднали най-много планинските разходки с водач, тъй като във всекидневието нямат време за достатъчно движение.

Първото гладуване на мъжа било 14 дни със 7 дни захранване. След това започнал да се храни по начина, препоръчван от д-р Емилова. По 1 ден седмично, по изключение и на две седмици, остава на плодове, свежи сокове и вода, и се чувства пречистен и удивително трудоспособен. Консумира много плодове, особено предпочитание има към боровинките. В Боровец им се наслаждава точно в сезона на зреене, когато са заредени с щедро слънце. Топлота има и в отношението на целия екип към нас, казва Корадо и по десетобалната система пише 10 на плодолечението.

“Оценките могат и да са субективни, но в медицинския център те са абсолютно точни”, убеден е италианецът. Резултатите от изследванията са обективен измерител на постигнатите ползи за здравето. Корадо нарича д-р Емилова свят човек и се възхищава искрено от стремежа й да направи най-доброто за всеки пациент и да му вдъхне кураж. Пожелава й дълголетие, за да може да помага на още много хора.

 

Лазаня (1 порция)

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

60-2За плънката задушаваме с малко вода нарязани на ситно 2 бр. гъби шийтаке, малко морков, целина от глава, прясна пиперка, 1/2 скилидка чесън, по желание и шепа спанак. Приготвяме сос от по 50-60 г сурово кашу и белени слънчогледови семки, към които се прибавят соево мляко (да ги покрие), по 1 щипка морска или хималайска сол, риган и пресен босилек и се блендира до получаване на хомогенна смес.

Покриваме дъното на малка тавичка с част от соса с ядките, слагаме пълнозърнеста кора за лазаня (готова), сипваме върху нея сместа с гъбите и зеленчуците и поставяме втора кора. Сипваме останалата част от ядковия сос и печем 25 мин. на 160 градуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве