Италианските полицаи с пистолети с ток от юни

Електрическият импулс може да достигне до 50 000 волта

Всички служители на правоохранителните органи в Италия ще бъдат въоръжени с електрошокови пистолети от юни, след 8 месеца изпитателен срок въведен преди година в 12 града на Ботуша. Това съобщи АФП като цитира изявление на вицепремиера и министър вътрешните работи на страната Матео Салвини, направено по време на среща с ръководството на неговата партия “Лигата” в неделя.

Решението е взето на основание успешното прилагане на мярката в метрополиси като Неапол, Милано, Флоренция, Палермо и други градове. В контекста на тази информация, италианското вътрешно министерство съобщи за инцидент възникнал в Генуа през уикенда, при който заплахата от използване на електрошоковия пистолет е била достатъчна за служител на реда, за да арестува мигрант, протестиращ срещу експулсирането му.

Въведени на въоръжение в силите на реда в над стотина държави, електрическите оръжия се разглеждат от международната правозащитна организация “Амнести Интернешънъл” и ООН като средство за изтезание. Само в САЩ и Канада, където същите са в употреба от над 20 години са докладвани над 1 000 смъртни случая, предизвикани от електрическия импулс, който може да достигне до 50 000 волта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа